Кламер БГ - Бизнес новини: "Леново" предизвиква "Самсунг" и "Епъл" със сделка за "Моторола"

"Леново" предизвиква "Самсунг" и "Епъл" със сделка за "Моторола"

Бизнес

|
Четв, 30 Ян 2014г. 14:32ч.
"Леново" предизвиква "Самсунг" и "Епъл" със сделка за "Моторола"

Китайската технологична компания "Леново" (Lenovo), която дължи на персоналните компютри 80 процента от приходите си, ще атакува сериозно пазара на смартфони, предизвиквайки големите производители "Самсунг" (Samsung) и "Епъл" (Apple), след като се споразумя в четвъртък с "Гугъл" (Google) за закупуване на подразделението "Моторола Мобилити" (Motorola Mobility).

"Ние сме не само номер едно компания за персонални компютри, но с това споразумение ще станем много по-силен номер три като компания за смартфони", коментира финансовият директор на "Леново" Уан Уаймин на пресконференция в четвъртък.

След придобивката делът на "Леново" на глобалния смартфон пазар ще надхвърли 6 процента. Южнокорейската "Самсунг" държи 28.8 на сто, а американската "Епъл" – 17.9 процента, по данни към 31 декември 2013 г.

Стойността на сделката е приблизително 2.91 млрд. щатски долара (с възможност за леки промени), от които 1.41 млрд. ще бъдат платени при финализирането на сделката. От тях 660 млн. долара ще са в брой, а 750 млн. долара под формата на обикновени акции на "Леново". Остатъкът от договорената сума по сделката ще бъде изплатен под формата на три-годишен запис на заповед за 1.5 млрд. долара.

Като част от сделката "Леново" ще получи над 200 патента.

Това е втората голяма сделка на "Леново" за по-малко от седмица, след като се договори и с "АйБиЕМ" за закупуването на сървърния й бизнес срещу 2.3 млрд. долара.

Новата придобивка ще позволи на китайската компания да увеличи присъствието си на пазарите на Северна и Южна Америка, както и в Западна Европа и да допълни силния растеж на смартфони на развиващите се пазари.

mediapool.bg