Кламер БГ - Бизнес новини: "Леново" купи сървърен бизнес на "АйБиЕм" срещу 2.3 млрд. долара

"Леново" купи сървърен бизнес на "АйБиЕм" срещу 2.3 млрд. долара

Бизнес

|
Пет, 24 Ян 2014г. 18:20ч.
"Леново" купи сървърен бизнес на "АйБиЕм" срещу 2.3 млрд. долара

Китайският производител на персонални компютри "Леново" (Lenovo) се споразумя с корпорацията "АйБиЕм" (International Business Machine - IBM) да купи бизнеса й със сървъри х86 срещу 2.3 млрд. долара, което е най-голямата китайска технологична сделка, предаде Ройтерс в четвъртък.

Дългоочакваната придобивка идва почти десетилетие, след като "Леново" придоби губещата по онова време марка на IBM – ThinkPad, за 1.75 млрд. долара и се превърна в световен лидер при производството на персонални компютри през 2012 г.

Сделката, която подлежи на одобрение от американското правителство, ще позволи на IBM да се фокусира върху по-печелившото развитие на софтуер и услуги.

Споразумението включва System x, BladeCenter и Flex System сървърите и суичовете, интегрирани Flex системи, базирани на x86, NeXtScale и iDataPlex сървъри и софтуера, свързан с тях, блейд нетуъркинга и операциите по поддръжката. От постигнатата цена близо 2 млрд. ще бъдат платени в брой и акции на "Леново", съобщи компанията.

Двете компании обявиха, че планират стратегическо партньорство, което ще включи глобално споразумение за водещите в началния и средния клас дискови системи за съхранение на IBM Storwize, софтуера General Parallel File System, SmartCloud Entry и други елементи от софтуерното портфолио на IBM, включително Systems Director и Platform Computing.

След приключване на сделката "Леново" ще поеме сервизните операции и поддръжката на клиенти към съответните звена. IBM ще обслужва клиенти от името на "Леново" за удължен период от време и потребителите няма да усетят разлика в обслужването.

Очаква се китайската компания да предложи работа на около 7500 служители на IBM в цял свят, включително и на базираните в големи центрове като Ралей, Шанхай, Шънджън и Тайпе.

IBM обяви наскоро, че ще инвестира над 1 млрд. долара в новия IBM Watson Group и 1,2 милиарда щатски долара в облачни технологии, за да разшири своята мрежа с до 40 центрове за данни в 15 държави на петте континента.

"Придобиването демонстрира нашата готовност да инвестираме в бизнеси, които могат да бъдат горивото, захранващо растежа и разширяването на нашата PC+ стратегия", споделя Янг Янкинг, изпълнителен директор на "Леново".

"Сделката позволява IBM да се фокусира върху системните и софтуерните иновации, които дават нови възможности за стратегическите ни бизнес приоритети като когнитивната изчислителна техника, Big Data и облачни услуги", заяви Стив Милс, старши вицепрезидент и изпълнителен директор на групата "АйБиЕм Софуер енд Системс".

mediapool.bg