Кламер БГ - Бизнес новини: Левицата обеща да се вслушва в синдикатите за промени в Кодекса на труда

Левицата обеща да се вслушва в синдикатите за промени в Кодекса на труда

Бизнес

|
Ср, 26 Фев 2014г. 13:40ч.
Левицата обеща да се вслушва в синдикатите за промени в Кодекса на труда

Управляващата партия "послуша" Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и обеща вече да се съобразява с исканията й при внасянето на промени в Кодекса на труда, който скара бизнеса и синдикатите и за малко да саботира обсъжданията на промените в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Депутатът от БСП и председател на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова съобщи по Нова ТВ във вторник, че парламентарната група е решила да оттегли законопроекта на депутата Петър Кънев (БСП), който предлага навършилите пенсионна възраст служители да бъдат уволнявани, ако са на държавна работа, за да освобождават място за младите безработни.

Ще бъде оттеглен и другият проект за частични изменения в трудовото законодателство, също на депутат от Коалиция за България. Идеята на Георги Мърков е и частните фирми да се задължат да връщат на работа бившите депутати до 15 дни, след като е изтекъл мандатът им.

Така на практика за обсъждане в парламента остават два проекта за промени в Кодекса на труда, след като за няколко седмици се бяха събрали три депутатски и един министерски законопроект, както и списъци с предложения от различни работодателски организации.

Сред препоръките на бизнеса бе да се отнеме 40-дневният платен отпуск на жените за двете години, през които са били по майчинство, което възмути синдикатите. Нинова увери, че тази и другите идеи на бизнеса въобще не са законодателен факт и дори не поиска да ги коментира.

КНСБ подкрепи само проекта, който "Атака" внесе в парламента, и обяви предложенията на бизнеса за скандални. В същото време двата проекта на БСП синдикалният лидер Пламен Димитров разтълкува като опит за задкулисна диктовка от страна отново на работодателските организации, защото в писмото си до Министерския съвет от началото на февруари Българската стопанска камара бе препоръчала правото, за което Петър Кънев настоява, да се даде на работодателите не само от публичния, но и от частния сектор.

Бизнесът на свой ред се усъмни, че проектозаконът на социалното министерство, който урежда регламента за платените стажове, е всъщност по идея на КНСБ, която само играе роля на онеправдан синдикат. Този проект вече мина на първо четене в парламента и според Нинова най-вероятно ще бъде приет и на второ през следващата седмица.

mediapool.bg