Кламер БГ - Бизнес новини: Кримската криза вдигна цената на пшеницата и царевицата на световните борси

Кримската криза вдигна цената на пшеницата и царевицата на световните борси

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 16:38ч.
Кримската криза вдигна цената на пшеницата и царевицата на световните борси

След фондовите борси и стоковите пазари реагираха на кризата около Крим. В резултат на нахлуването на руски военнослужещи на украинския полуостров Крим цените на пшеницата и царевицата се повишиха значително, съобщи във вторник CNBC, цитиран от Инвестор.бг.

Пшеницата поскъпна с близо 5 на сто от понеделник насам до 6.44 долара за бушел. Впоследствие цената леко отстъпи до около 6.24 долара за бушел.

Същевременно цената на царевицата се понижи с 0.4 на сто до около 4.68 долара за бушел. Ден по-рано пазарната стойност се покачи до 4.82 долара за бушел – най-високото равнище от септември 2013 г. насам.

"Значението на Черноморския регион за световните зърнени пазари не трябва да се подценява", заяви Лука Матюс, стоков стратег в Commonwealth Bank of Australia.

"Притесненията продължават да се проектират на фона на политическата ситуация в Украйна и военното позициониране от страна на Русия", допълни той.

Матюс цитира данни на USDA, според които Русия и Украйна заедно са отговорни за около 17 на сто от световната търговия с пшеница. Само Украйна изнася около 16 на сто от световното потребление на царевица.

"Прекъсването на украинския износ на зърно ще има съществено влияние върху световните цени", посочиха експертите от Morgan Stanley.

"Ако ситуацията се задържи, разходите на земеделските производители, например за гориво и торове, може да се повишат рязко, което потенциално води до намаляване на посевите", отбелязаха още от банката.

Според анализаторите поевтиняването на украинската гривна също може да доведе до хеджиране на земеделските стопани срещу по-нататъшно обезценяване. Американският долар достига равнище от около 9.90 гривни спрямо 8.90 на 21 февруари. В края на миналата седмица украинските пари се търгуваха дори при близо 11 за долар.

mediapool.bg