Кламер БГ - Бизнес новини: Кризисни заседания и призиви за стачка в Италия на фона на скока в цените на пастата

Кризисни заседания и призиви за стачка в Италия на фона на скока в цените на пастата

Бизнес

|
Ср, 24 Май 2023г. 10:31ч.
Кризисни заседания и призиви за стачка в Италия на фона на скока в цените на пастата

Кризисни заседания и призиви за стачка в Италия на фона на скока в цените на пастата

Независимо дали става дума за спагети с чесън и зехтин или за "пенне арабиата", цената на любимото ястие на италианците се повишава стремително, което е достатъчна причина за кризисни заседания на италианското правителство, съобщава Си Ен Би Си.

Цените на пастата (макаронени изделия - бел.ред) са скочили със 17,5 на сто през март и с 16,5 на сто през април, според италианското министерство на икономическото развитие, което се позовава на данните на Националния статистически институт "Истат" (Istat). Това увеличение надвишава двойно индекса на потребителските цени в Италия, който се е повишил с 8,1 на сто на годишна основа за април след 8,7 на сто за март, според данните на "Рефинитив" (Refnitiv).

Цената на ястията с различни видове паста в ресторантите е нараснала с 6,1 на сто на годишна основа, съобщи пред Си Ен Би Си групата за защита на правата на потребителите "Асутенти" (Assoutenti). Според проучване от 2022 година на Международната организация на пастата един италианец консумира средно 23 килограма паста годишно.

По-високите цени се дължат на факта, че производителите понастоящем продават запасите си от паста, които са били произведени при по-високи цени на суровините.

През март 2022 година цената на пшеницата достигна най-високите си равнища от повече от десетилетие на фона на руската инвазия в Украйна. Както Русия, така и Украйна са големи доставчици на селскостопански продукти за глобалния пазар.

Оттогава обаче цените се понижиха и високите цени на пастата в момента се дължат на други фактори, твърди председателят на "Асутенти" Фурио Труци.

"Цените се поддържат на високо равнище, за да има печалба. Те ще се понижат единствено при значителен спад на потреблението", според организацията, която предлага това да стане чрез "стачка за пастата", която да продължи поне 15 дни.

През 2007 година италианците стачкуваха за един ден, отказвайки да купуват макаронени изделия, след като цените скочиха с почти 20 на сто.

Международните цени на пшеницата са се понижили с 2,3 на сто до най-ниското си ниво от юли 2021 година, според данните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН.

Преди две седмици италианският министър на икономическото развитие Адолфо Урсо е свикал спешно заседание за високите цени на пастата.

Производители на паста, потребителски организации и високопоставени представители на правителството са присъствали на срещата, като някои от тях са призовали за таван върху цените на макаронените изделия. Това предложение обаче е било отхвърлено.

Последните проучвания за цените на пастата "вече показват първите, макар и все още слаби признаци за спад на цените, което означава, че през идните месеци цените ще се понижат значително", се посочва в съобщение на италианското министерство на икономическото развитие.

"Пастата, която е по рафтовете в момента, е била произведена преди месеци, а твърдата пшеница е закупена на цени от по-ранен период и при енергийните разходи в пика на войната". Това се посочва в комюнике на италианската асоциация, представляваща производителите на хранителни стоки (Unione Italiana Food). По-високите цени за пакетиране и логистика също са допринесли за по-високите цени на пастата, според асоциацията.

Цената на макаронените изделия е скочила с 8,4 на сто за една година, което е на "равнището на средния индекс на инфлацията за потребителските стоки".

mediapool.bg