Кламер БГ - Бизнес новини: Кредитният рейтинг на НЕК падна заради дълговете

Кредитният рейтинг на НЕК падна заради дълговете

Бизнес

|
Пет, 21 Фев 2014г. 09:30ч.
Кредитният рейтинг на НЕК падна заради дълговете

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пурс" намали кредитния рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК) от "ВВ-" на "B+" с негативна прогноза.

Негативна остава и дългосрочната перспектива пред държавната енергийната компания.

Влошените кредитни показатели на НЕК през изминалата година са основната причина за понижението на рейтинга на държавната компания от "Стандарт енд Пурс".

Дълговете на НЕК се увеличиха през изминалата година и вече възлизат на около 2.5 млрд. лева.

В решението си за понижаване на рейтинга "Стандарт енд пуърс" е взела предвид неблагоприятните регулаторни решения, зададени от ДКЕВР и посочва, че НЕК не получава пълна компенсация за ВЕИ субсидиите по преференциалните цени за зелена енергия, както и за закупената енергия от когенерации.

Друга причина за свалянето на рейтинга е невъзможността да се покрият разходи от 215 млн. лв. по дългосрочните договори с големите въглищни централи. Бизнес рисковете включват и несигурността по отношение на спрения проект АЕЦ "Белене".

Според комюникето на агенцията при поет ангажимент за започване на строителство, особено без директна правителствена подкрепа, може да се промени и оценката за финансовия и бизнес риск на НЕК. Нещо повече - негативната прогноза отразява несигурността дали БЕХ ще продължи силната си финансова подкрепа и дали ще може да подпомага НЕК в близко бъдеще.

Все пак от агенцията посочват, че прогнозата може да се промени, ако се появят доказателства за стабилизиране на финансовия рисков профил на НЕК.

В края на 2013 г. "Стандарт енд пуърс" промени перспективата пред страната ни от стабилна на негативна заради политическия риск, който се оценява като висок. Въпреки че премиерът Пламен Орешарски е съгласен с тази оценка, икономическият министър Драгомир Стойнев съзря политически мотиви в промяната на перспективата.

mediapool.bg