Кламер БГ - Бизнес новини: Корпоративна банка купи българския клон на "Креди Агрикол" за 92 млн. лв.

Корпоративна банка купи българския клон на "Креди Агрикол" за 92 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 07 Май 2014г. 19:33ч.
Корпоративна банка купи българския клон на "Креди Агрикол" за 92 млн. лв.

Дъщерята на банкера Цветан Василев – Радосвета, влиза в надзорния съвет на "Креди Агрикол България" след придобиването й от Корпоративна търговска банка (КТБ), където Василев е мажоритарен акционер.

БНБ одобри в сряда сделкатаза българския клон на френската банка за 100% от акциите й с право на глас в размер на 92 090 621 лева, съобщиха от националния трезор.

Това ще бъде първо назначение на Радосвета Василева в управлението на компании, в които мажоритарен собственик е баща й. Името й не фигурира в други фирми, според Търговския регистър.

КТБ ще подмени името и състава на надзорния съвет на "Креди Агрикол България". Той ще бъде от трима членове, като другите двама са Орлин Николов Русев и Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди, които в момента са съответно в управата и надзора на КТБ. Те и Василева отговарят на изискванията на закона и са получили съответните одобрения от БНБ, е посочено в заповедта на подуправителя на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев.

КТБ има намерение да извърши промени и в управителния съвет на банката, като намали броя на членовете от пет на четири и освободи настоящите неизпълнителни членове. Планира се също избор на двама нови изпълнителни директори от групата на КТБ, чиито кандидатури са съгласувани предварително с БНБ.

Сделката по придобиването на акциите на "Креди Агрикол България" ще бъде изцяло финансирано със собствени средства на КТБ.

Към 31 декември 2013 г. основния капитал на КТБ е 65 517 310 лв., а собствения капитал - 605 563 000, в т.ч. резерви - 540 046 000 лв. По актуални данни към 31 март 2014 г. капиталовата база на банката възлиза на 758 646 000 лв. и надвишава общите капиталови изисквания, е посочено още в заповедта.

В нея е посочено, че "не са налице данни за пране на пари и финансиране на тероризъм от страна на заявителя".

Това е втора сделка в банковия сектор от началото на годината, след като през февруари Първа инвестиционна банка (ПИБ) на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев купи "Юнионбанк".

Новата придобивка на КТБ няма да доведе до разместване в топ три на банките у нас по активи. Тя ще остане на четвърто място с активи от над 7.705 млрд. лв. към 31 март 2014 г., по данни на БНБ.

Номер едно е "Уникредит Булбанк" с над 12.693 млрд. лв., следвана от ДСК с 8.949 млрд. лв. и ПИБ с 8.708 млрд. лв. към края на март 2014 г.

С решението на БНБ се финализира сделката на КТБ за "Креди Агрикол България", което беше подписано в началото на януари с банката майка - френската "Креди Агрикол" С.А. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията на 10 април.

Българският клон на "Креди Агрикол" е приемник на регистрираната в България дъщерна банка на гръцката "Емпорики". Самата "Емпорики" е собственост на "Креди Агрикол", която от своя страна купи българската "Емпорики".

След придобиването "Креди Агрикол България" ще бъде ребрандирана и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и средния бизнес и търговията на дребно, се казва в съобщението.

"Креди Агрикол България" има активи за 403 млн. лв. към 31 март 2014 г., по данни на БНБ. В същото време активите на КТБ възлизат на 7.302 млрд. лв.

Корпоративна банка е публично дружество и акциите й се търгуват на Българската фондова борса. Банката обслужва печеливши държавни предприятия в сферата на енергетиката.

КТБ отчете печалба от 71.2 млн. лв. за 2013 г., което е ръст от 26% на годишна база.

Банката се управлява от 5-членен надзорен съвет и 4-членен управителен съвет.

Председател на надзорния съвет на банката е Цветан Василев, а останалите членове са Златозар Сурлеков, Файсал Амур Мохамед ал-Риями, Любомир Денев и Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди, показва справка в Търговския регистър.

В управителния съвет на банката влизат Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

За първото тримесечие на 2014 г. нетната печалба на банката се е увеличила с 18% на годишна база до 13.1 млн. лв., според отчетът й публикуван чрез фондовата борса.

В абсолютно изражение печалбата се увеличава с 2 млн. лв. Нетният лихвен доход се увеличава със 7.7 млн. лв. до 21 млн. лв. за януари-март 2014 г. Нетният доход от такси и комисионни почти се удвоява до 3.9 млн. лв. (ръст с 80%).

Загубите от обезценка са с 5.8 млн. лв. по-малко до едва 2.93 млн. лв. за януари-март 2014 г. Намаление обаче има при "нетни приходи от търговски операции" и "други приходи от дейността", които намаляват с общо 11.35 млн. лв. до 10.3 млн. лв. за януари-март 2014 г.

Активите на банката се увеличават с 15% за последните 12 месеца до 7.3 млрд. лв. към края на март. Само за трите месеца от началото на годината има увеличение с 8.3%, или с 562 млн. лв.

Силен ръст от началото на годината има в графа "Инвестиции на разположение за продажба"

340 млн. лв. до 804 млн. лв.

Увеличение с 332 млн. лв. до 4.95 млрд. лв. има при кредитите за нефинансови предприятия.

Акциите на КТБ поскъпват с 9.2% от началото на годината и с 1.9% за последните 12 месеца до 91.70 лв. за брой и пазарна капитализация в размер на 550 млн. лв.

mediapool.bg