Кламер БГ - Бизнес новини: Корпоративна банка купи българския клон на "Креди Агрикол"

Корпоративна банка купи българския клон на "Креди Агрикол"

Бизнес

|
Ср, 22 Ян 2014г. 12:34ч.
Корпоративна банка купи българския клон на "Креди Агрикол"

Корпоративна търговска банка (КТБ) е подписала споразумение за придобиване на 100% от акциите на банка "Креди Агрикол България" ЕАД. Споразумението е сключено с банката майка - френската "Креди Агрикол" С.А.

Българският клон на "Креди Агрикол" е приемник на регистрираната в България дъщерна банка на гръцката "Емпорики". Самата "Емпорики" е собственост на "Креди Агрикол", която от своя страна купи българската "Емпорики".

Според съобщението от КТБ фактическото придобиване на "Креди Агрикол" ще стане след необходимите одобрения от компетентните органи.Веднага след това дойде съобщение и от БНБ, в което се казва: "БНБ е запозната с процеса по продажбата на "Креди Агрикол България" (дъщерна на "Креди Агрикол Груп") както от представителите на банката-майка във Франция, така и от нейния субсидиар у нас. Централната банка винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас".

"В конкретния случай една от водещите български кредитни институции в условия на конкуренция придобива друга, което е свидетелство за продължаване на процеса по консолидация на банковия капитал в българския банков сектор. След внасяне на документите за одобрение управление "Банков надзор” на БНБ ще се произнесе в установените от закона срокове", казват от централната банка.

"Креди Агрикол България" има активи за около 480 млн. лв. към 30 септември 2013 г. КТБ с мажоритарен собственик Цветан Василев има активи за 6.7 млрд. лв. към същия период, което й отрежда четвърто място сред банките в България. Институцията е публично дружество и акциите й се търгуват на Българската фондова борса.

След придобиването "Креди Агрикол България ЕАД" ще бъде ребрандирана и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и средния бизнес и търговията на дребно, се казва в съобщението.

mediapool.bg