Кламер БГ - Бизнес новини: Концесионерът на софийското ВиК с интерес и към други градове у нас

Концесионерът на софийското ВиК с интерес и към други градове у нас

Бизнес

|
Пон, 12 Май 2014г. 16:36ч.
Концесионерът на софийското ВиК с интерес и към други градове у нас

Френската компания "Веолия", която държи мажоритарния пакет в концесионера на столичната ВиК-мрежа "Софийска вода" планира навлизане и в други градове у нас. Това съобщи новият изпълнителен директор на дружеството Бруно Рош. Той не конкретизира в кои, защото е само от месец на поста и в момента се ориентира в ситуацията.

Преди "Софийска вода" имаше интерес да вземе на концесия в района около София.

Поскъпването на цената на водата за столичани ще зависи от инвестициите, които ще бъдат направени през следващите години, каза още Бруно Рош. "Знам, че това е чувствителна тема и не искам да навлизам в подробности", допълни той.

Старото ръководство на "Софийска вода" поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да вдигане цената на водата с 9.52%, което е 14 стотинки за кубик.

ДКЕВР все още не се е произнесла по искането на концесионера. Ако то бъде одобрено, кубик вода в столицата ще струва 1.61 лв. без ДДС при 1.47 лв. без ДДС в момента. Поскъпването на водата се мотивира с планираните инвестиции от над 85 млн. лв. във ВиК- мрежата на София през тази и следващата година.

"Важно е да имаме много добри отношения със Столична община, която е съакционер, и с ДКЕВР", каза Бруно Рош.

Новият изпълнителен директор на "Софийска вода" вече разговаря с кмета Йорданка Фандъкова. След срещата столичният кмет съобщи, че продължава да настоява за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор и е поискала от Бруно Рош конкретен график за водене и завършване на преговорите. Рош не се ангажира със срок кога това ще се случи.

Най-голямото предизвикателство пред "Софийска вода" е да намали нивото на загубите на вода по ВиК-мрежата. В момента те са между 55 и 60%. Заради това неизпълнение на концесионния договор общински съветници искат развалянето на контракта.

Това е дълъг процес и няма да стане с магическа пръчка, необходима е упорита работа, каза Рош. Той даде за пример работата на "Веолия" в Букурещ. Френската компания поема управлението на ВиК-мрежата в румънската столица през 2000 г. като загубите на вода тогава са над 55%. Четиринадесет години по-късно те вече са 33%.

Това обаче не означава, че механично може да се пренесе опита от Букурещ в София, защото всяка страна си има специфични особености, посочи Рош. По-думите му ВиК-мрежата в София е двойно по-дълга от тази в румънската столица.

Новият изпълнителен директор на дружеството Бруно Рош има дългогодишен опит в сферата на ВиК-услугите във Франция и Румъния, като повече от 10 години работи на различни позиции във френската компания "Веолия" (Veolia), която държи 75% от акциите в "Софийска вода".

mediapool.bg