Кламер БГ - Бизнес новини: Концесионери на подземни богатства скрили добиви, за да свалят таксите си

Концесионери на подземни богатства скрили добиви, за да свалят таксите си

Бизнес

|
Пет, 07 Фев 2014г. 19:15ч.
Концесионери на подземни богатства скрили добиви, за да свалят таксите си

Концесионери на находища за подземни богатства са отчитали по-ниски от реалните си добиви, за да платят съответно по-ниски възнаграждения на държавата. Това съобщи в петък зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева по време на обществен съвет във ведомството, посветен на предприеманите от правителството мерки срещу монополите.

Янева разказа как при проверка на три избрани на случаен принцип концесии на находища за полезни изкопаеми чрез специална технология по аерофотометрично заснемане е установено, че има разлики в добитите и отчетени количества от началото на работа на тези концесии. В две от находищата дори концесионерите са излезли от контура на находището, добави тя, но не съобщи имената на концесионерите. Те отчели средно с около 20 процента по-малко добив.

Ще поискаме обяснение на концесионерите по отчетността и те ще трябва да заплатят концесионна такса за разликата в добитите количества, заяви зам.-министърът. На нарушителите ще бъде наложена санкцията, която за първо провинение е между 50 и 100 хил. лв. , а за второ - до 500 хил. лв.

Цитираната от Янева проверка е направена по пилотен проект, но този начин на контрол ще бъде наложен на всички мини, които работят по открит способ. Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката е и сформирана междуведомствена работна група за проверка на незаконен добив, съобщи още Янева. В нея участват експерти на икономическото ведомство, на приходната агенция и на МВР и превантивните й проверки започват идната седмица, допълни тя.

mediapool.bg