Кламер БГ - Бизнес новини: Комисията за конфискация запорира имоти на кмета и на главния архитект на Несебър

Комисията за конфискация запорира имоти на кмета и на главния архитект на Несебър

Бизнес

|
Ср, 16 Апр 2014г. 14:26ч.
Комисията за конфискация запорира имоти на кмета и на главния архитект на Несебър

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), известна като комисията по конфискация, запорира имущество за 1.84 млн. лв. на кмета на Несебър Николай Димитров и имущество за 875 хил. лв. на главния архитект на общината Валентин Димов, съобщиха от комисията в сряда.

Проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 г. след получено уведомление, че е привлечен като обвиняем по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за неизпълнение на служебни задължения по делото, станало известно като "Дюнигейт". Делото бе за незаконно застрояване на части от несебърските дюни, обявени за защитена територия.

Анализът на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на комисията за конфискация е след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 282, ал. 2 НК по същото дело.

Установеното от инспекторите разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лева. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лева.

По искане на комисията Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имоти, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил "Мерцедес" на обща стойност 1 840 650 лева, собственост на кмета Николай Димитров и на членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв. - собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и на членове на семейството му.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в тримесечен срок комисията по конфискация трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществата на Николай Димитров и на Валентин Димов.

mediapool.bg