Кламер БГ - Бизнес новини: Комисията за защита на потребителите става агенция към икономическото министерство

Комисията за защита на потребителите става агенция към икономическото министерство

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 17:12ч.
Комисията за защита на потребителите става агенция към икономическото министерство

Независимият орган Комисия за защита на потребителите (КЗП) ще се превърна в изпълнителна агенция на подчинение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), които бяха приети на заседанието на икономическата комисия в сряда.

Промените бяха внесени от народни представители на левицата между първо и второ четене на измененията в ЗЗП, изготвени от Министерския съвет, и предизвикаха острата реакция на депутатите от ГЕРБ, които единодушно гласуваха против.

Агенцията за защита на потребителите ще е на подчинение на министъра на икономиката. Тя ще се ръководи от директор, а не както е сега да е колегиален орган с председател, зам.-председател и членове с отчетност пред Народното събрание.

От ГЕРБ се заинтересуваха защо се налагат тези промени и каква е практиката със защитата на потребителските права в останалите страни от ЕС.

Според Румен Гечев от БСП промените се правят по искане на изпълнителната власт с цел по-добра координация.

Сегашният председател на КЗП Веселин Златев, който застана начело на институцията по времето на ГЕРБ, предположи, че промяната се прави, за да бъде махнато сегашното ръководство, което има мандат. Той напомни, че държавните контролни органи трябва да са независими и колективни.

Йордан Цонев (ДПС) намекна, че идеята КЗХ да се превърне в изпълнителна агенция е "преходна", тоест ще се търси принципно ново законодателно решение за защита на потребителите.

Неотдавна депутатът от левицата Румен Гечев каза, че се обмисля създаването на мегаорган, съчетаващ защита на конкуренцията със защита на потребителите. Ще се работи в тази насока, така че наесен да има готов законопроект, каза Гечев, като допълни, че в този орган ще има два относително самостоятелни направления - антимонополно и за потребителска защита.

mediapool.bg