Кламер БГ - Бизнес новини: Кметове от ГЕРБ се оплакват от финансови репресии на държавата

Кметове от ГЕРБ се оплакват от финансови репресии на държавата

Бизнес

|
Ср, 16 Апр 2014г. 14:51ч.
Кметове от ГЕРБ се оплакват от финансови репресии на държавата

Кметове от ГЕРБ се оплакаха от финансови репресии, налагани от държавата. Те се срещнаха в сряда с депутати от своята партия, след което в кулоарите на парламента изложиха оплакванията си пред журналисти и обявиха, че искат среща с премиера Пламен Орешарски.

Точно преди евровота на кметовете масово се налагали така наречените финансови корекции за нарушения по проекти от ОП "Околна среда".

Според кметовете санкциите били налагани по неясни критерии, размерът за една и съща грешка за различни общини бил различен и това нарушавало принципа на равнопоставеност.

Сериозно сме притеснени, че се заформя "политическа бухалка" срещу кметове от ГЕРБ, обяви депутатът Ивелина Василева. Тя заключи, че, вместо да поеме своята отговорност, държавата е предприела "брутална акция за налагане на финансови корекции в огромни обеми, които не са искани дори от ЕК".

Такива мерки са приложени в над 50 от общините, 70% от които се управляват от ГЕРБ и по 10 на сто - от кметове от БСП, ДПС и други формации.

Това е ясен знак за некомпетентността на управляващия орган по ОП "Околна среда" и целенасочена политическа акция, посочи Василева.

На Столичната община са наложени финансови корекции по 7 проекта, не сме съгласни с начина, по който това се прави, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че през 2012 г. два от проектите са одитирани от Европейската комисия, а почти всички са "минали" през одитната агенция без препоръки за финансови корекции. Вчера обаче в общината са получени писма за санкции, които общинарите щели да обжалват.

Фандъкова посъветва да се помисли за начина, по който да се решава всеки конкретен проблем, а не това да става по най-лесния път - като се натоварят кметовете.

Община Раковски е с финансова корекция 5% заради изграждане на водния цикъл без никакви основания, на свой ред съобщи кметът й Иван Антонов. Той се закани, че ще сезира ЕК какво се прави в България по ОП "Околна среда".

Водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че става дума за проекти, отнели години усилия. Според него проблемът се прехвърля от болната глава към здравата, защото забележките на Еврокомисията са към управляващия орган на програмата в МОСВ, а не към кметовете, към които се прехвърля.

Около два и половина милиона българи ще трябва да извадят пари от джоба си, за да платят за некомпетентността на някой чиновник, добави Дончев. По думите му в най-лошия сценарий може да се стигне дотам, че общините да имат финансови корекции 3-4 пъти по-големи от бюджетите ми.

Заради санкциите те не могат и да се разплатят със строителния бизнес, информираха от БСК. По данни на организацията общо задълженията към момента на общините към такива фирми са около 170 млн. лева.

mediapool.bg