Кламер БГ - Бизнес новини: "Кинтекс" очаква двойно увеличение на износа през 2014 г.

"Кинтекс" очаква двойно увеличение на износа през 2014 г.

Бизнес

|
Съб, 18 Ян 2014г. 18:34ч.
"Кинтекс" очаква двойно увеличение на износа през 2014 г.

Държавното оръжейно дружество "Кинтекс" очакват двойно увеличение на износа през 2014 г., съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Няма информация какъв е бил през 2013 г. Посочено е общо, че средният обем на износ на българско оръжие и боеприпаси за последните години е в рамките на около 300 млн. евро годишно.

"Кинтекс" е приключила 2013 г. с печалба, която не се съобщава каква е.

След идването на правителството на Пламен Орешарски на власт ръководството на "Кинтекс" беше сменено, като на поста беше върнат дългогодишният шеф Антон Салджийски.

"Кинтекс" има готовност да подпише нови договори за износ на оръжие с Алжир и Индия. С тях се поддържат добри външнотърговски контакти и те се радват на споделено доверие през годините, което е от решаващо значение в този сектор, смята Антон Салджийски.

На запазените в годините добри отношения държавното оръжейно дружество и ръководството му разчитат и за реекспорта, който се осъществява предимно с Украйна и достига до 30% от износа в определени години.

"Кинтекс" е създадено през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество, а през 1992 г. е трансформирано в акционерно дружество, в което всички акции са собственост на държавата. Има генерален лиценз за износ, внос и реекспорт на продукция зa армията и полицията, като е специализиран в износа на продукция на българската отбранителна и машиностроителна промишленост и за всички родове войски, е посочено в съобщението на Министерството на икономиката.

В износната листа на "Кинтекс" все по-голям е броят на нови усъвършенствани изделия, конструирани в научните институти и заводите на българския военно-промишлен комплекс. Вече 45 години компанията изпълнява договори за доставка на военно-техническа продукция, въоръжение и боеприпаси, както и инженерни проекти за страни в Африка, Азия и Близкия изток, пише в съобщението.

mediapool.bg