Кламер БГ - Бизнес новини: Киев получи отсрочка за авансовата газова сметка

Киев получи отсрочка за авансовата газова сметка

Бизнес

|
Пон, 02 Юни 2014г. 16:20ч.
Киев получи отсрочка за авансовата газова сметка

С издължаване на близо 800 млн. долара за доставеното от "Газпром" през първото тримесечие на 2014 г. гориво, Киев получи отсрочка до 9 юни за въведеното от Москва авансово плащане на количествата през юни, съобщиха световните медии.

Украйна имаше краен срок до 2 юни да внесе 1.66 млрд. долара, ако иска да продължи да получава руски газ. До тази мярка на "Газпром" се стигна след спор с "Нафтогаз Украйна" за цената на синьото гориво, която бе драстично повишена от руския монополист след свалянето на правителството на Виктор Янукович и анексирането на полуостров Крим.

В понеделник руското енергийно министерство и "Газпром" потвърдиха, че са получили 786.4 млн. долара погасяване за газовия дълг. Платежните нареждания са за февруари и март, посочва РИА Новости. Издължаването става с отпуснати от Европейската комисия пари за Украйна.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на Русия, Европейския съюз и Украйна за газовите доставки, че "приветстваме началото на изплащането на дълга и отлагаме режима за предплащане (на доставките) за 9 юни". "Въвеждането на този режим ще зависи от погасяването в пълен обем на дълга за доставения до 1 април газ за 2.237 млн. долара, част от който днес бе платен, както и напредъка на плащанията за доставките през април и май", допълни президентът на "Газпром".

Милер заяви още, че компанията му е готова да намали цената на газа за Украйна, ако получи плащанията си. В този случай "руската страна ще е готова да разгледа схема за решаване на ценовия въпрос не само с намаление на износните мита, но и по пътя на преките търговски преговори", добави шефът на "Газпром".

Украинските власти обаче оспорват начисления им от "Газпром" дълга за над 2.2 млрд. долара, тъй като тя е формира на базата на новата увеличена почти двойно цена, след като "Газпром” едностранно взе решение за отмяна на преференциите.

Междувременно стана ясно, че и двете страни смятат да се обърнат към арбитражния съд в Стокхолм за решаване на търговския ми спор.

"Нафтногаз" не е съгласна с определената цена от 485 долара за 1000 куб. м и в понеделник украинският министър на правосъдието Юрий Продан съобщи, че в иска си пред Стокхолмския съд ще настоява за фиксиране на цена от 268.5 долара. Според неофициални информации на руски медии Киев вече е изпратил на Москва предложения за изменение на газовия договор между двете страни. Милер обаче каза, че все още не е виждал никакви предложения от украински страна и не може да коментира нищо по въпроса.

mediapool.bg