Кламер БГ - Бизнес новини: Киев и Москва преговарят за цена на газа от 350-380 долара

Киев и Москва преговарят за цена на газа от 350-380 долара

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 14:20ч.
Киев и Москва преговарят за цена на газа от 350-380 долара

Руската корпорация "Газпром" и украинската "Нафтогаз" обсъждат цената на руския газ за Украйна да е от порядъка на 350-380 долара за 1000 куб. м и тя може да влезе в сила със задна дата от 1 април. Това съобщи в четвъртък еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости.

С превод на 800 млн. долара към "Газпром" миналат седмица за частично уреждане на газовите доставки през февруари и март, на практика "Нафтогаз" остава да дължи още над 2.2 млрд. долара на руската компания като основната част на дълга е натрупана от рязко вдигнатите от Москва цени на газа именно от 1 април. Тогава тарифата на синьото гориво бе увеличена с повече от 200 долара за 1000 куб. м.

Йотингер обясни на пресконференция в рамките на провеждащата се в Брюксел тристранна среща ЕС-Русия-Украйна, че е предложил план за погасяване на дълговете за ноември-декември 2013 г. и за април-май 2014 г., както и за осигуряване на навременното заплащане на доставките през следващите месеци. По думите му новата договорена цена трябва да влезе в сила от април.

Попитан за дискутираната цена, еврокомисарят каза, че тя е "по-ниска от 380 и по-висока от 350 долара". В момента цената на руския газ за Украйна е

485 долара за 1000 куб. м, а Киев настоява тя да падне на нивата отпреди анексирането на Крим от 268.5 долара с ангажимент за уреждане на целия газов дълг към Москва.

Йотингер посочи, че неговата цел е да се определи цена на руския газ за Украйна, която да не подлежи на никакви спорове до юни 2015 г.

Той отбеляза, че шефовете на "Газпром" и "Нафтогаз" са провели продължителна среща очи в очи, на която е станала дума и за съдържанието на бъдещия договор, който да отчете интересите и на двете страни. "В резултат те изработиха общи предложения за пакетно решение на проблемите, свързани с неразплатените сметки и определяне на цената, които са приемливи и за двете страни", каза еврокомисарят.

mediapool.bg