Кламер БГ - Бизнес новини: Каним Катар за строеж на терминал за втечнен газ в Егейско море

Каним Катар за строеж на терминал за втечнен газ в Егейско море

Бизнес

|
Вт, 28 Ян 2014г. 19:22ч.
Каним Катар за строеж на терминал за втечнен газ в Егейско море

България е поканила Катар да участва в проекта за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ (LNG) на гръцкото крайбрежие на Егейско море и през него катарски газ да се доставя през българо-гръцката газова връзка у нас и в съседните държави. Това е станало по време на заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, състояло се в Доха във вторник. Съпредседател от българска страна е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, от катарска - министърът на икономиката и търговия шейх Ахмад бин Джасим ал Тани.

С премиера на Катар и министър на вътрешните работи шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа ал Тани Стойнев се е разбрал да се създаде общ Инвестиционен фонд между България и Катар, който да стимулира и подпомага развитието на малки и средни компании в България. Участници във фонда ще са Българската банка за развитие и катарската държавна инвестиционна корпорация "Катар Холдинг”.

Стойнев е посочил пред премиера ал Тани, че диверсификацията на доставките на природен газ е изключително важна за България и страната ни би приветствала участие на Катар в изграждането на LNG-терминали на Егейско море край Кавала и Александруполис. Чрез тях катарският газ ще може да бъде доставян в България и съседните държави, допълва той, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Още през март 2012 г. "Българския енергиен холдинг" и гръцката ДЕПА подписаха споразумение за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ в северното гръцко Егейско море, като очакванията бяха в проекта да се включат и Румъния, Сърбия и Македония и през този терминал да внасяме катарски и алжирски газ. Оттогава обаче няма информация за движение по проекта.

Предстои в Доха да се открие Служба по търговско-икономическите въпроси към българското посолство, която да съдейства за успешното реализиране на всички наши общи икономически и инвестиционни проекти, става ясно още от съобщението.

Стойнев и министъра на икономиката ал Тани са коментирали, че страната ни може да предложи на катарския пазар агнешко, овче и пилешко месо, зърнени храни, минерална вода, закваски за млечни изделия, както и строителни материали за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г., медикаменти, електрическа и електронна апаратура и др.

Водени са били разговори и с Мухаммад ал Сада, министър на енергетиката и индустрията на Катар, а с домакина на сесията Ахмад бин Джасим Ал Тани е обсъдена и реализацията на съвместния проект за скоростен път "Русе – Свиленград“. Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за създаване на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с който ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар, допълниха от икономическото ведомство.

mediapool.bg