Кламер БГ - Бизнес новини: Кандидат да прави борса за ток оспорва лиценз на държавния преносен оператор

Кандидат да прави борса за ток оспорва лиценз на държавния преносен оператор

Бизнес

|
Вт, 21 Ян 2014г. 19:40ч.
Кандидат да прави борса за ток оспорва лиценз на държавния преносен оператор

Частното дружество "Българска Енергийна Борса", което иска от държавния енергиен регулатор лиценз за организиране на борса за търговия с електроенергия, обжалва пред Върховния административен съд получената от държавния "Електоренергиен системен оператор" (ЕСО) лиценз за пренос на ток. Също така е сезирана Европейската комисия за това, че документът е даден в нарушение на процедурните правила , в противоречие с материалния закон и европейските директиви, съобщиха от "Българска енергийна борса", в която акционери са "Енергоремонт Холдинг", Камарата на строителите и Иван Жеков.

Дружеството посочва, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е издала разрешителното на ЕСО, без да има решение на министъра на икономиката и енергетиката, посочвайки, че такова не е нужно, което според частната фирма се изисква по закон. Тя смята също, че регулаторът е дал лицензията без да са изпълнени изискванията да предостави документи за собственост на активи, които ЕСО все още не е получил заради не приключилото му отделяне от НЕК.

Също така комисията не е приела правилата за търговия се електрическа енергия, на чиято база да се определят технологичните разходи за всеки период на сетълмент от преносната мрежа, което също е условие за лицензиране.

Тъй като ЕСО е собственост на "Българския енергиен холдинг"(БЕХ) заедно с други дружества с лицензи за производство и търговия на електроенергия се погазват европейските директиви. Те не допускат едни и същи лица да контролират предприятие за производство или доставка на електроенергия и да контролират преносна система или неин оператор, както е в случая в БЕХ.

Затова дружеството смята, че са налице условия за завеждане на дело от страна на Европейския съюз срещу държавата България за нарушение на задължения, поети с подписания договор за функционирането на Европейския съюз.

mediapool.bg