Кламер БГ - Бизнес новини: Канадците от "Юромакс" продадоха златния си проект край Трън

Канадците от "Юромакс" продадоха златния си проект край Трън

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 16:53ч.
Канадците от "Юромакс" продадоха златния си проект край Трън

Канадската компания "Юромакс Рисорсиз" (Euromax Resources) се е разделила с проектите си за проучване на златни находища в България за общо 3.5 млн. долара. Това е станало чрез продажбата на българското дъщерно дружество "Евромакс сървисиз", което държи правата върху находището в Трън, както и върху "Бабяк" и "Златарица", където се правят проучвания, пише вестник "Капитал" във вторник.

От компанията не уточняват кой е купувачът, но от съобщението става ясно, че сделката най-вероятно е свързана с "Асарел-Медет". Преди две години най-голямата медодобивна компания в страната купи друго дружество на "Юромакс" - "Трейс рисорсиз", която държи правата за находищата "Брезник" и "Ракитово".

Продавачът вече е получил 600 хил. долара при подписване на договора, а още 2.1 млн. долара трябва да бъдат преведени до 9 май 2014 г. Разликата до цялата сума ще бъде задържана от купувача като гаранция за евентуални претенции. В случай, че такива не се появят, 500 хил. долара ще бъдат платени до края на 2015 г., а останалите 300 хил. долара до края на 2018 г., става ясно от съобщението на Euromax.

Като част от споразумението канадската компания се е отказала от правото си да получава част от бъдещите приходи от продажбата на руда от "Брезник". Става дума за 1.5% от брутния приход от определени количества от първото добито злато и сребро там. Фактът, че договорът за Трън е обвързан с този в "Брезник", означава, че сегашният купувач е самата "Асарел-Медет" или най-малкото свързано с нея дружество, пише изданието. Сделката за "Брезник" беше подписана през април 2012 г., като купувачът се ангажираше да плати общо 3.5 млн. канадски долара за 100% от "Трейс рисорсиз". Миналата есен стана ясно, че "Асарел-Медет" е платила и последната част от договорената цена, но първоначалното споразумение е било променено. Повече подробности не бяха съобщени.

Запасите в Трън се оценяват на 35 тона злато и 451 тона сребро. Данните от окончателния геоложки доклад станаха известни преди две години, след като в края на 2011 г. дружеството получи удостоверение за геоложко откритие. След това компанията трябваше да направи оценка за въздействието върху околната среда, да регистрира търговско откритие и да подаде заявление за концесия. Засега не е ясно на какъв етап е проектът.

Другите две находища - "Бабяк" и "Златарица" в Югозападните Родопи, са на по-късна фаза. Проучванията край Трън започнаха през 2003 г. Самото находище е уникално по своите характеристики. Макар че съдържанието на металите като цяло не е голямо, видът на рудата позволява да се извлича голяма част от тях, и то при сравнително ниски енергийни разходи. По изчисления на компанията от "Трън" икономически изгоден е добивът на 17.7 млн. тона руда.

mediapool.bg