Кламер БГ - Бизнес новини: Камиони блокираха временно граничния пункт "Кулата"

Камиони блокираха временно граничния пункт "Кулата"

Бизнес

|
Нед, 08 Март 2020г. 17:34ч.
Камиони блокираха временно граничния пункт "Кулата"

Около 50 шофьори на тежкотоварни автомобили блокираха за час и половина в неделя входа на граничния пункт "Кулата" с Гърция заради километричните опашки през последните седмици, предаде БНР. Част от камионите паркираха напречно на шосето, за да не може да се премине Поетапно се пропускаха само леки коли.

На място протестиращите съчиниха петиция с три искания, която нямаше на кого да връчат, защото протестът им е необявен. След намесата на полицията и най-вече заради излелия се пороен дъжд блокадата бе вдигната в 12.25 часа, предаде БГНЕС.

Протестът е спонтанен, заяви Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници.

"Има около 50 човека шофьори. Един камион е затворил трасетата за движение преди самият пункт. Колегите са се организирали спонтанно заради ограничаващите се опашки на границата, дали заради мерките за коронавирус, дали за продължаващият ремонт, който постоянно затруднява движението и колегите минават доста бавно", каза той.

Запитан възможно ли е протестът да се разрасне, Стамболийски отговори: "Ще уведомим институциите, ще бъде направена отново среща и ще бъдат ясно разписани следващите действия, които ще се предприемат и ако се наложи ще се включим и ние".

Шофьорите на камионите смятат, че недостатъчните кантари на пункта са причината за бавното пропускане на ТИР-ове. Те настояват да има специален кантар за празните камиони, за да не чакат дълго и да се облекчи трафикът.

Шофьорите се заканиха, ако не се реши проблемът, скоро отново да има блокада на пункта, но вече по-мащабна и организирана.

Става въпрос за незаявени действия, които са били краткосрочни, а блокадата е продължила около десетина минути, заявиха от пресцентъра на МВР. Допълниха, че ситуацията е овладяна бързо и към момента преминаването през граничния пункт се осъществява безпроблемно, посочиха още от пресцентъра. Действията на шофьорите са незаявени, a причината за блокадата се изяснява, казват от МВР.

mediapool.bg