Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът търси инвеститор за фалиралия завод "Диамант" в Разград

Кабинетът търси инвеститор за фалиралия завод "Диамант" в Разград

Бизнес

|
Пон, 10 Март 2014г. 19:04ч.
Кабинетът търси инвеститор за фалиралия завод "Диамант" в Разград

Правителството търси стратегически инвеститор за фалиралия завод за стъкло "Диамант" в Разград и възможности за възстановяване на дейността на месокомбината "Родопа" в града. Това съобщи вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева, която беше на посещение в града.

По думите й вече имало заявен първоначален интерес за завод "Диамант", по който работи Агенцията за инвестиции. Отделно са поканени и инвеститори от Германия, допълни Бобева.

Заводът за стъкло изпадна в несъстоятелност през 2001 г., а през 2007 г. се появи купувач за активите му – компанията "Виа глас". Тя влезе в партньорство с китайската China Luoyang Float Glass Group, която е един от световните лидери в производство на плоско стъкло.

Китайците обявиха, че искат да инвестират над 80 млн. евро в модерен завод за плоско стъкло, медицинско стъкло, стъкло за фотоволтаични панели и т. н. През 2010 г. започна и събаряне на сградите на стария завод. Инвестицията в новото предприятие обаче така и не се реализира като не е ясно какви са причините, които отказаха китайците от инвестицията.

Междувременно управляващите не спират да говорят за реиндустриализацията на страната. Досега плановете им бяха за изправяне на крака на фалиралия химически завод "Химко" във раца, който е изкаран на публична продан. Вървят преговори и със собствениците на "Ремотекс" в Раднево за изкупуването на предприятието от държавата. "Атака" лансира намерения за възстановяването на завода за непрекъснато леене в "Кремиковци".

mediapool.bg