Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът смени тайно представителя на България в ЕБВР

Кабинетът смени тайно представителя на България в ЕБВР

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 10:55ч.
Кабинетът смени тайно представителя на България в ЕБВР

Съпругът на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова - Калин Митрев е станал представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението за това правителството е взело "на подпис" на 17 април – ден преди Великденските празници.

Това означава, че кабинетът не се е събирал, въпреки че на 16 април имаше редовно заседание на Министерския съвет. Липсва и официално съобщение на правителството за смяната, каквато е обичайната практика.

В самото решение за избора на Калин Митрев няма мотиви за неговото назначение. Той заема поста на Стефка Славова, чийто втори мандат е прекратен по средата.

В отговор на въпроса защо по този начин е взето решението, от Министерството на финансите обясняват пред dnevnik.bg, че "кратките срокове за номиниране на кандидати и съответно съгласуването им с останалите държави представлявани от директора са определили избора на процедура на вземане на решение от Министерския съвет".

Такъв начин действие е недостойно и показва подмолност и задкулисие, заявава Славова пред dnevnik.bg. "Разбирам, че премиерът е бил под натиск", допълва тя и припомня, че при нейното назначение решението е взето два месеца преди да поеме поста.

Според нея управляващите са използвали момента, че от 1 май предстои ротация на директорите между България и Полша, при което постът ще се поеме от българския представител за две години.

По думите й другите страни, които имат представители в ЕБВР, са възприели практиката смяната да се оповестява около 60 дни предварително, а директорите дори често се застъпвали, за да има приемственост в работата им.

Славка Славова е в ЕБВР от 1 февруари 2010 г.

До смяната й изпълнява втори тригодишен мандат. До края на януари в Световната банка, където преди е работела като старши икономист, са пазели мястото й, което тя отказала, защото не останала с впечатление, че няма да си довърши мандата в ЕБВР.

Бившият шеф на Центъра за масова приватизация Калин Митрев е бил на няколко пъти представител на България в ЕБВР. За първи път той отива в европейската банка в края на мандата на управлението на Жан Виденов, но през 1997 г. е сменен от правителството на Иван Костов.

През 2002 г. Митрев поема за втори път поста, след като изтича мандата на предишния представител Валентин Цветанов.

За трети път това се случва по време на тройната коалиция, като тогава отново е назначен след скандал. През септември 2005 г. правителството на Сергей Станишев изненадващо отменя решение на кабинета на Симеон Сакскобургготски от 8 юли, с което е избрана София Касидова да представлява България в ЕБВР. Тя трябва да поеме поста си от 15 септември, но с аргумента, че Митрев се справя добре тройната коалиция го оставя да изкара още един мандат. Така съпругът на Ирина Бокова има общо 7-годишен опит в ЕБВР.

mediapool.bg