Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът сложи отново съпругът на Ирина Бокова на шефско място в ЕБВР

Кабинетът сложи отново съпругът на Ирина Бокова на шефско място в ЕБВР

Бизнес

|
Четв, 24 Апр 2014г. 14:44ч.
Кабинетът сложи отново съпругът на Ирина Бокова на шефско място в ЕБВР

Стефка Славова, директорът за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), е сменена най-неочаквано с решение на правителството, взета на подписи на 17 април тази година.

Самата Славова не е била уведомена нито, че се готви смяната й, нито, че такова решение е било взето. Мандатът й за поста още не е изтекъл, след като започна през февруари 2010 г. Дотогава тя е първият член на Борда на директорите на банката от България, както и председател на комитета по бюджет.

На мястото на Славова правителството предлага Калин Митрев, който вече е бил на този пост два мандата. Той е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Пред БНР в четвъртък Славова коментира изненадата си от уволнението и липсата на всякакви мотиви за него.

"Решението беше взето от МС на 17 април, аз разбрах за него една вчера (23 април), няма мотивация", заяви Славова.

"Самото решение е много странно. Пристигнах в България миналата седмица, бях в София цяла седмица, имах срещи в Министерството на финансите, на икономиката, както и с вицепремиера Бобева. Разговарям често с нея, знам ,че са доволни, тя каза, че върша отлична работа", продължи експертката.

"Ако имаше някаква мотивация, то е, че това е политическо назначение. Използва се моментът, че България и Полша правят ротация. Критики определено не е имало, аз работя добре с този кабинет. Дори е странно за мен, защото бях част от екип за подготвяне на нова стратегия. Поисках неколкократно срещи с премиера Орешарски и с финансовия министър, отказани бяха такива срещи. Очаквах решението да мине на редовно заседание на МС. В случая нямаше такова. Считам себе си за професионалист, те го знаят и може би затова нямаше мотиви", заяви още тя.

Самата Славова сменя Калин Митрев на поста, когато ГЕРБ идва на власт. Сега става обратното.

Митрев е първият шеф на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов, след което Виденов го изпраща в ЕБВР. На ръководни позиции в ЕБВР Митрев е и по времето на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Митрев е близък до Сергей Станишев и до депутата от БСП и икономически вицепремиер в кабинета на Виденов Румен Гечев.

mediapool.bg