Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът очаква запазване цената на тока за бизнеса

Кабинетът очаква запазване цената на тока за бизнеса

Бизнес

|
Пет, 13 Май 2022г. 15:18ч.
Кабинетът очаква запазване цената на тока за бизнеса

Кабинетът очаква запазване цената на тока за бизнеса

Според правителството цените на електроенергията за свободния пазар и бизнеса ще задържат нивата си, не се очаква ново поскъпване на тока и за целта се разработва концепция като компенсациите ще продължат докогато е необходимо, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в рамките на парламентарния контрол в петък. По думите му отчетеният преди дни ръст в износа на България , както и увеличеното производство, показват, че бизнесът се е адаптирал към високите енергийни цени и положението не е толкова драматично, колкото го представят работодателите.

Василев увери депутатите, че въпреки сериозната криза със скъпите енергоресурси и войната в Украйна, правителството ще осигури предвидимост за енергийния пазар.

"Наблюдаваме увеличение на производството в българската икономика и то значително - над 20%. Отнася и се за износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници. Въпреки спрените доставки на природен газ, ценовите нива, които "Булгаргаз" заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец. Това, което е направило правителството, е да осигури разумна среда и да не пречи на бизнеса да работи", каза Асен Василев.

То думите му големите фирми са се адаптирали към тежката ситуация, а за останалите – най-уязвими сегменти на икономиката и обществото, ще продължат да бъдат подпомагани.

"Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени в момента, се обсъждат, както знаете, като част от антикризисен пакет и антиинфлационен пакет. Те включват комбинация от облекчаване на разходите, както за бизнеса, така и за най-засегнатите групи граждани", каза още той.

По темата с енергийните цени и доставки бе разпитан от депутатите и премиерът Кирил Петков, който посочи, че в резултат на намесата на държавата с компенсациите за сметките за ток за бизнеса, цените на електроенергията всъщност са били в диапазона 224 – 298 лв./МВтч от октомври 2021 г. до края на април 2022 г.

Василев каза, че в началото на следващата седмица правителството ще обяви антикризисните и антиинфлационни мерки, които все още се уточняват като се търси най-добрият вариант и за бизнеса и за домакинствата.

Финансовият министър смята, че актуализацията на бюджета ще влезе през юни в Народното събрание.

Управленските приоритети на "Продължаваме Промяната" са България да има най-ниската себестойност на енергоизточниците, да има диверсифицирани доставки, така че никога да не сме в положение, в което един доставчик да може да спре голяма част от пазара, заяви още вицепремиерът по повод поисканата в началото на пленарното заседание в декларация на "Демократична България" "депутинизация на страната".

mediapool.bg