Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът отново отложи важни реформи, няма да пипа бюджета засега

Кабинетът отново отложи важни реформи, няма да пипа бюджета засега

Бизнес

|
Ср, 16 Апр 2014г. 20:41ч.
Кабинетът отново отложи важни реформи, няма да пипа бюджета засега

Въпреки препоръките на Европейската комисия за реформи в образованието, здравеопазването и пенсионната система кабинетът ги отложи за следващите години. Това стана с одобряването на Националната програма за реформи, Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., актуализацията за 2014 г. и Конвергентната програма. Трите документа са част от т. нар. "Европейски семестър".

Въпреки някои тревожни сигнали чисто механично правителството повиши прогнозата за икономически растеж до 2.1% от БВП за тази година. Промяната с 0.3% нагоре е заради окончателните данни на НСИ за 2013 г., според които ръстът на икономиката е бил 0.9% при заложен 0.6% от БВП.

Към момента не смятам, че ще се наложи актуализация на държавния бюджет, заяви финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на кабинета. Той призна, че има някои тревожни сигнали като забавянето на износа към трети страни. "Нашият прочит е, че те са еднократни явления и не влияят към момента на бюджета", каза Чобанов.

По думите му изпълнението на бюджета трябва да се гледа заедно с мерките за приходните администрации, насочени към повишаване на данъчните приходи. Чобанов посочи приложените вече мерки като въвеждането на фискалния контрол, режима на обратно начисляване на ДДС, централизирани мобилните групи на агенция "Митници", в които са включени и представители и на други институции. Това дава вече ефект по линия на по-високата разкриваемост на наркотици и на задържаните количества на акцизни стоки, отчете финансовият министър.

Пътуването в САЩ няма връзка с емитирането на дълга

Финансовият министър заяви, че пътуването му до САЩ преди дни няма нищо общо с емитирането на близо 3 млрд. лв. външен дълг. Чобанов беше във Вашингтон от 11 до 13 април, където участва в пролетните срещи на групата на Световната банка и на Международния валутен фонд.

"Интерпретацията за пътуването ми до Вашингтон, че се договаря емисията облигации, за съжаление не отговаря на действителността. Срещите ми във Вашингтон не повлияха по никакъв начин на графика и условията на емисията", каза Чобанов в отговор на въпрос.

Отложени реформи

Според Националната програма за реформи Законът за училищното образование се отлага за пореден път. Този път новият срок той да бъде приет е последното тримесечие на 2015 г. Служебното правителство беше обещало на Брюксел законът да е факт през втората половина на 2013 г. , а прилагането му трябваше да започне още през тази учебна година, което не се случи.

Противно на препоръките на Брюксел отлага се и решаването на въпроса с ограничаване на ранното пенсиониране, както и за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. За тази година по настояване на БСП беше замразено вдигането на възрастта за пенсиониране. Според Националната програма за реформи изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените ще стане след 2021 г. Решението все още не е взето, като по думите на финансовия министър Чобанов и на социалния Хасан Адемов това ще стане след широка обществена дискусия.

В средносрочната прогноза на правителството е заложено увеличаване на минималната работна заплата и на пенсиите по "швейцарското правило". През 2015 г. ще бъдат увеличени още надбавките за деца с увреждания, ще бъде предоставен по-голям ресурс на приемните семейства, както и ще се работи за разширяване на възможностите и капацитета на Националния план за заетостта.

Продължава и политиката по раздаване на великденски и коледни надбавки за пенсионерите, като за 2015 г. за това се предвидени 100 млн. лв.

В инвестиционното направление на правителството през 2015 г. са предвидени отново 300 млн. лв. за общински проекти по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Отпускат се допълнително и 100 млн. лв. за държавни инвестиционни заеми, които ще отидат за завършване на програмата "Транзитни пътища V".

mediapool.bg