Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът не бърза да остави на АЕЦ "Козлодуй" печалбата й

Кабинетът не бърза да остави на АЕЦ "Козлодуй" печалбата й

Бизнес

|
Четв, 08 Май 2014г. 18:26ч.
Кабинетът не бърза да остави на АЕЦ "Козлодуй" печалбата й

Правителството на Пламен Орешарски не бърза да вземе решение за освобождаване на АЕЦ "Козлодуй" от изплащане на дължимия на държавата дивидент от печалбата на ядрената централа, за да може със собствени средства дружеството да извърши програмата за модернизация на двата си реактора, така че те да работят след изтичане на експлоатационния живот на блоковете след 2017 и 2019 г.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в четвъртък се срещна с бизнеса във Враца.

"Нека да видим финалните разчети, които ще са им необходими именно за удължаването на V и VІ блок. На база тези разчети вече ще предприемем и ние нужната политика, така че да има осигурени средства за модернизацията", каза Стойнев относно внесеното от ядрения оператор искане да бъде освободен от плащането на 80 процента от печалбата си за 2013 г. като дивидент на държавата. Той допълни, че решението за дивидента зависи и от това кога трябва да започне набирането на сумата.

През миналата година централата изкара печалба от 42 млн. лв., което значи, че трябва да внесе 33.6 млн. лв. в държавната хазна. Ръководството на централата обаче настоява да бъде освободена от плащане на дивидент до приключване на модернизацията на двата блока, която по груби оценки ще струва 400 млн. евро. Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обаче разчита сумата да бъде намалена с провеждането на обществени поръчки за подмяна на оборудването през тази и следващите години. Той коментира пред Mediapool, че не може да се посочи срок, в който ще стане ясна крайната сума за удължаването живота на реакторите, което според предишни негови думи ще става паралелно с плановите ремонти на блоковете.

Само за тази година например атомната централа трябва да направи планирани и забавени от предишните години инвестиции за 200 млн. лв., които ако се вземе дивидента за 2013 г., не е ясно дали ще се изпълнят, посочи Иван Генов.

Вариант е с печалбата да се плащат заеми, за да няма дивидент

"Ако не искаме централата да тегли заеми за модернизацията си, дивидентът не трябва да се пипа

и цялата печалба трябва да се влага за удължаване на живота на реакторите", каза Генов пред Mediapool. По думите му друг вариант за заделяне на собствен финансов ресурс за тази програма е правителството да вземе решение с печалбата да се покриват плащанията на АЕЦ "Козлодуй" по държавно-гарантирани нейни предишни заеми. Годишно 43-44 млн. лв. са вноските на ядрената централа по тези кредити, обясни шефът й.

Думите му за неотложността на запазването на дивидента на АЕЦ "Козлодуй" се разминават с изчаквателната позиция, заета от Стойнев. Все пак министърът призова "не се притеснявайте". "Уверявам ви, средства ще има и V и VІ блок ще продължат да работят. За момента е приоритет номер 1 именно модернизацията на V и VІ блок; номер 2 освен "Южен поток" е и бъдещото изграждане на VІІ блок", каза министърът на икономиката и енергетиката.

За строежа на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000 на американската компания "Уестингхаус" той каза, че преговорите продължават и VІІ блок ще бъде изграден само при ясно структуриран финансов модел, преди това никакви поръчки няма да се правят.

Поредни рекетьори пречели на държавата да вземе "Химко"

Пари за придобиване на активите на торовия завод "Химко" от страна на "Българския енергиен холдинг" са заделени - не само за закупуването им, но и за модернизация, каза още по време на срещата с бизнеса министър Стойнев. Той посочи, че в момента купуването на завода от държавата се бави, защото е заведено дело пред Софийския апелативен съд за това кой притежава активите на "Химко".

"За съжаление, отново имаме поредните рекетьори, които са завели дело. Именно поради тази причина синдикът не може да обяви и втория търг, на който ние ще се явим и ще закупим "Химко", заяви Стойнев, игнорирайки собствените си думи, че за торовия завод има интерес и от други инвеститори.

Реиндустриализацията на страната не означава да вземем старо предприятие и да го вдигаме на крака - това е само част от програмата, посочи още Стойнев. По думите му в изготвената правителствена програма за реиндустриализация е предвиден достъп за българския бизнес до финансов ресурс, създаване на квалифицирани кадри чрез дуалната система на обучение, използване на новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации" и на Националния иновативен фонд с приоритет иновации, високи технологии и енергийна ефективност.

Борисов може да не си признава грешките, но да си мери думите

Министърът не пропусна да нападне предишните управляващи и обяви, че "ГЕРБ допуснаха много грешки и в икономиката, и в енергетиката и за съжаление продължават да показват слабост и като опозиция". "Тази държава има нужда от консенсус по важните теми, а не от дребни партийни игри”, коментира задочно думите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента относно енергийната правителствена политика.

"Фактите са категорични - проектът "Белене” бе спрян по време на управлението на Борисов, проектът "Южен поток” бе забавен пак по време на управлението на Борисов. Не искам от бившия премиер да си признава грешките, но настоявам да мери внимателно думите си, за да не вреди на България в арбитража за "Белене” ида не пречи на „Южен поток” и да ни остави да свършим работата”, заяви още Стойнев.

mediapool.bg