Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът даде 15 млн. лв. на "Напоителни системи" за заплати и дългове

Кабинетът даде 15 млн. лв. на "Напоителни системи" за заплати и дългове

Бизнес

|
Ср, 26 Март 2014г. 16:27ч.
Кабинетът даде 15 млн. лв. на "Напоителни системи" за заплати и дългове

Правителството отпусна 15 млн. лв. на декапитализираното държавно дружество "Напоителни системи", което е в системата на Министерството на земеделието и храните. Така ще бъдат платени заплатите на около 1800 служители, които над четири месеца работят без пари и на 13 март протестираха в различни градове на страната.

От парите, освен за заплати, с 5 млн. лв. ще бъдат погасени и дългове на дружеството към доставчици, каза земеделският министър Димитър Греков след заседанието на кабинета.

В рамките на един месец трябва да бъде изготвен доклад за състоянието на "Напоителни системи" и за неговото развитие, съобщи още Греков. Документът ще се пише по заръката на премиера Пламен Орешарски.

В момента не е ясно какво е финансовото състояние на държавното дружество. Земеделският министър не уточни колко са дълговете му. Не стана ясно и докога ще стигнат отпуснатите 15 млн. лв. От обясненията на министър Греков се разбра само, че средствата не са достатъчни за решаването на всички проблеми на дружеството.

"Напоителни системи" дължи над 2 млн. лв. на електроразпределителните дружества, още толкова на "Лукойл" и над 1 млн. лв. за охрана на язовирите на охранителни фирми. Най-вероятно именно тези дългове ще бъдат покрити с 5-те милиона лв.

"Напоителни системи" получи допълнителните 15 млн. лв. след промени в Закона за водите, с които на дружеството беше възложено да отговаря за "защита от вредното въздействие на водите на територията на цялата страна", става ясно от съобщението на правителствената информационна служба.

При одобряване на промените в парламента земеделският министър Димитър Греков обеща да бъде представена стратегия за развитието на почти фалиралото държавно предприятие. По думите му идеята е сегашната фирма да се раздели на две. Така едното предприятие ще отговаря за хидромелиорациите, като за възстановяването на напоителните системи ще се ползва европейска финансиране. Другото ще се занимава с охраната на язовири и превенцията срещу наводненията.

Поради липса на средства "Напоителни системи" пое охраната на 21 язовира, които са от значение и за други сектори на националната икономика, но са в активите на предприятието.

mediapool.bg