Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът даде допълнително 76 млн. лв. на седем министерства

Кабинетът даде допълнително 76 млн. лв. на седем министерства

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 17:01ч.
Кабинетът даде допълнително 76 млн. лв. на седем министерства

Само две седмици след началото на годината правителството "прекрои" бюджета, като раздаде допълнително 76 млн. лв. на седем министерства, две комисии и община Кърджали. Това стана с приемането в сряда на постановлението за изпълнението на държавния бюджет за тази година.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че парите се разпределяли сега, а не били заложени още с приемането на бюджета, защото по-ясно станало с какви средства разполага правителството.

Допълнителните средства се осигуряват от т.нар. "централен бюджет", чийто размер е тайна, защото сумата на средствата в него не се публикува. Преразпределянето на средствата от това перо обаче за първи път са публични заради приетия от ГЕРБ Закон за публичните финанси. Той задължи от 1 януари корекциите вътре в бюджета, които се правят от години и достигат милиарди левове, да минават през Министерския съвет.

Министерството на външните работи получава най-много допълнителни средства – 22.6 млн. лв. От тях за вноски към международни организации и задължения по спогодба с Германия отиват 17.4 млн. лв. Още 5 млн. лв. се отпускат за управлението на държавни имоти в чужбина. За подпомагане на унищожаването на химическите оръжия в Сирия се дават 200 000 лв. Така с това увеличение на бюджета на ведомството на Кристиян Вигенин се компенсира обявеното съкращение от 5%, което беше задължително за всички министерства и бюджетът му става както при предишни години - 106 млн. лв.

Министерството на инвестиционното проектиране взима 15 млн. лв. за изготвяне на кадастрални карти и за устройствени планове на общините. Правителството на ГЕРБ беше замразило отпускането на средства за изготвяне на кадастрални карти. Така към момента само за една пета от територията на страната има кадастър.

Над 16.2 млн. лв. получава Министерството на регионалното развитие. Средствата са за съфинансиране на програмите за трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество.

Министерството на здравеопазването получи 7 млн. лв. Средствата са за фонд "Ин витро" и за фонда за лечение на деца.

На Министерството на правосъдието бяха отпуснати още 6.3 млн. лв. за текущи разходи.

С допълнителните 6 млн. лв. бюджетът на МВР отново ще прехвърли един милиард лева за тази година. Парите ще се използват за осигуряване на пътната безопасност. През есента вътрешният министър Цветлин Йовчев се хвалеше, че най-сетне ведомството му получава реален бюджет за разлика от предходни години, когато са гласувани едни числа, но впоследствие бюджетът е бил увеличаван чрез корекции.

Министерството на културата получава 2 млн. лв. отгоре за превишаване над плащанията на културните институти.

Комисията за защита на конкуренцията ще получи 500 000 лв. за текущи разходи.

Също за текущи разходи Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще вземе 75 000 лв.

Община Кърджали получава 324 000 лв. допълнително за покриване на делегирани от държавата дейности.

С постановлението са одобрени и нормативите за издръжката на един ученик и студент, както и компенсациите за пътувания с намаление с БДЖ, междуселищните превози и градския транспорт.

mediapool.bg