Кламер БГ - Бизнес новини: КТБ вече е собственик на 6% от Булгартабак холдинг

КТБ вече е собственик на 6% от Булгартабак холдинг

Бизнес

|
Пон, 12 Май 2014г. 12:11ч.
КТБ вече е собственик на 6% от Булгартабак холдинг

Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев, вече притежава 6.02% от Булгартабак холдинг, след като купи 3.22% (237 247 акции) от капитала на холдинга, съобщи "Капитал Дейли". Така банката се нарежда на трето място по големина на дела.

Преди него са мажоритарният собственик - австрийската компания BT Invest и делът на E. Miroglio Finance – Люксембург, инвестиционното дружество на известния у нас с начинанията си бизнесмен Миролио.

Покупката на книжата е регистрирана в Централния депозитар в петък, 9 май, но не е ясно кой е бил продавачът им - най-вероятно това е един от другите двама големи акционера, тъй като никой от останалите акционери няма подобен дял.

Неотдавна се смени собственикът и на основния акционер - BT Invest. Дружеството бе продадено от дотогавашния си притежател - инвестиционното дружество VTB Capital на руската банка ВТБ. Купувач е регистрираното в Лихтенщайн дружество Livero Establishment, зад което, по информация на Комисията за защита на конкуренцията, стои физическо лице, чието име не се назовава.

В сайта на Българската фондова борса няма информация за сключена голяма сделка с акциите на Булгартабак през последните дни, така че тя със сигурност не е минала на регулирания пазар. На извънрегулирания прехвърлянето също не е отбелязано, но е възможно това да е регистрирано само на сайта на инвестиционните посредници по сделката, отбелязва "Капитал Дейли".

Пазарната цена на акциите е 96 лв. за брой, което оценява купения дял на близо 23 млн. лв.

На нерегулирания пазар сделките са договорени и минават на различни цени от пазарните, така че и реалната стойност ще остане неясна, отбелязва изданието.

mediapool.bg