Кламер БГ - Бизнес новини: КНСБ: 100 хил. души ще получат обезщетение 60% от дохода си заради Covid-19

КНСБ: 100 хил. души ще получат обезщетение 60% от дохода си заради Covid-19

Бизнес

|
Вт, 24 Март 2020г. 12:50ч.
КНСБ: 100 хил. души ще получат обезщетение 60% от дохода си заради Covid-19

Близо 100 000 работещи ще могат да получат подкрепа от държавата в размер на 60 процента от дохода си с цел запазване на работните места - това сочат изчисленията на КНСБ.

Предвидено е средствата да се вземат от фонд "Безработица" в Националния осигурителен институт, в който има около 430 милиона лева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, цитиран от БНР, че нуждаещите се са много повече.

"Ако предположим, че половината от фонд "Безработица" бъде похарчен в тази посока, защото все пак се увеличават разходите на реално безработните и самите реално безработни стават все повече с всеки изминал ден, това значи наистина около сто хиляди души и то от сектори, които са пряко засегнати от действията на извънредното положение", каза той.

"И в никакъв случай не изчерпват всички лица, които ще бъдат ударени. Никой не може да даде прогноза колко са в момента. Със сигурност са много повече от 100 хиляди или ще бъдат по-скоро", добави той.

"Нека да не забравяме, че много от държавите членки на ЕС, освен, че затвориха границите, започнаха да затварят и предприятията, и не само Италия, които са основни наши партньори".

mediapool.bg