Кламер БГ - Бизнес новини: КНСБ не приема проект на ляв депутат за промени в Кодекса на труда, бил лобистки

КНСБ не приема проект на ляв депутат за промени в Кодекса на труда, бил лобистки

Бизнес

|
Четв, 20 Фев 2014г. 18:49ч.
КНСБ не приема проект на ляв депутат за промени в Кодекса на труда, бил лобистки

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се обяви против предложение за промени в Кодекса на труда, внесено от депутата Петър Кънев от "Коалиция за България.

Синдикатите намират по-голямата част от внесените проектопромени за лобистки и противоконституционни. Отбелязано е също, че някои моменти "подозрително" съвпадат с предложенията за облекчаване на административната тежест върху бизнеса, които Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) депозираха в Министерския съвет през последните седмици.

Предлаганата промяна в чл. 138 а, например, отговаря на исканията на бизнеса да се узакони правото на работодателя да въвежда временно непълно работно време, ако има съгласието на работниците и служителите си. Подобни идеи витаеха като антикризисна мярка и през 2009 и 2010 г.

Според КНСБ обаче, това ще доведе до хаос при изчисляването на обезщетенията и трудовите възнаграждения на работниците.

Ако проектът на Кънев бъде одобрен, от сега действащия трудов кодекс ще отпаднат и членовете, които уреждат правата на синдикално сдружаване и синдикална закрила, които са регламентирани от Конституцията.

Синдикатите призоваха парламентът да не приема проекта за трудов кодекс, внесен от Кънев, и обявиха, че ще защитят позицията си на следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

mediapool.bg