Кламер БГ - Бизнес новини: КЗК скри новия собственик на "Булгартабак"

КЗК скри новия собственик на "Булгартабак"

Бизнес

|
Пон, 24 Фев 2014г. 15:35ч.
КЗК скри новия собственик на "Булгартабак"

Безпрецедентно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) скри името на купувача на "Булгартабак холдинг" и обяви, че зад сделката стои физическо лице и поради тази причина тя не подлежи на регулации. В същото време става въпрос за поемането на контрола на над 50 на сто от пазара на тютюневи изделия у нас, а също така и на съществен дял от пазара на вестнци и списания, тъй като се оказва, че нашумялата с Lafka фирма "Табак Маркет", която е част от "Бултартабак холдинг" (БТХ), е изкупила редица фирми за разпространение на печата в страната.

Взетото на 19 февруари 2014 г. решение на КЗК идва на фона на претенциите от страна на управляващите за предприемане на мерки срещу монополите в областта на енергетиката, търговията, банките и други отрасли. Медийните монополи обаче традиционно отсъстват сред приоритетите на антитръстовата комисия, която от години отказва да се заеме с анализ на медийния пазар.

Произнасянето на КЗК е по повод внесено в комисията уведомление, че дружеството "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" (TGI Middle East FZE), Дубай, смята да придобие контрол върху досегашния собственик на "Булгартабак" - регистрираното в Австрия "БТ Инвест" (ВТ Invest) и неговите дъщерни дружества. Това ще стане чрез регистрираното в Лихтенщайн дъщерно на дубайската фирма дружество "Ливеро Истъблишмънт" (LIVERO Establishment).

Проверката на комисията установила, че "Ливеро" не упражнява у нас дейност, но дружеството формално било носител на правата на контрол, а реалното лице, което фактически ще упражнява тези права, било физическото лице. Неговото име обаче е заличено от решението, като от КЗК обясниха пред Mediapool, че това се правело по искане на вносителите на уведомлението за сделката и това било позволено от европейското законодателство.

От комисията не можаха да се ангажират с отговор на въпроса кога българското общество може да разбере кое е физическото лице, собственик на "Булгартабак". Това вече не било от техните компетенции и участниците в сделката трябвало да бъдат питани. В същото време от КЗК признаха, че досега не е имало прецедент да се купува такова голямо предприятие от физическо лице, а не от търговско дружество и извършване на сделката по Търговския закон.

Участниците в сделката твърдят, че осъществяването й няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение, нито ще породи негативен ефект върху конкурентната среда на съответните български пазари.

БТХ бе приватизиран през август 2011 г. от "БТ Инвест" (BT Invest), зад която стои регистрираната в Кипър "ВТБ Капитал ПЕ Инвестмънт (Кипър) Холдинг". В нея пък контролът държи през дъщерни дружества руската "Външнотърговска банка" заедно с български играчи, сред които се твърди, че са основният акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

С покупката на "Булгартабак" новият собственик ще получи цигарените фабрики в София и в Благоевград, които произвеждат почти всички български марки цигари, предприятието за преработка на тютюни в плевенското село Ясен, което в последните години бележи голям ръст на износа на тютюн, както и преработвателните фабрики в Асеновград, Шумен и Хасково. В тези дружества има и малки акционери, които притежават заедно над или под 10 на сто в различните фирми.

Собственост на БТХ и на дъщерното й "Булгартабак-БТ" е и станалото особено популярно покрай павилионите Lafka дружество "Табак Маркет", което се оказва, че междувременно е изкупило през 2013 г. значителна част от фирмите за разпространение на печатни издания. Така в момента тютюневата група притежава и софийските дружества "Национална агенция за разпространение", "Разпространение на печата" и "Комекс 92". Собственост на "Табак Маркет" са и "Вест Прес РА", Димитровград, "Варна Прес-Аврамова и фамилия", "Одесос-М", Варна, "Александров Прес", Варна, ИТА ООД, Варна, както и бургаската "Боби-Прес".

Председателят на бюджетната парламентарна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев, който е един от ревностните борци срещу монополите, заяви пред Mediapool, че не е виждал решението на КЗК и може да го коментира, когато се запознае с него.

"Да, борим се с монополите и офшорните компании, но КЗК не е от регулаторните органи, които се наблюдават от комисията по бюджет и финанси в парламента, тя е на икономическата комисия и не съм запознат с дейността й (тя също се председателства от ДПС – бел. ред.), каза още Цонев.

Пред КЗК "Ти Джи Ай" обяснява намерението си да придобие БТХ със стратегическото географско положение на "Булгартабак" в Европа, както и от позицията му на пазара в Югоизточна Европа.

Комисията обаче посочва, че се произнася по концентрации на стопанска дейност, когато физическото лице осъществява стопанска дейност самостоятелно или контролира поне едно друго предприятие. Една дейност се приема за "стопанска“, ако резултатите от нея са предназначени за размяна на пазара , посочват от КЗК. Тъй като обаче в случая не става въпрос за концентрация на предприятия, сделката няма нужда от разрешението на регулаторъ и може да се сключи веднага.

Все пък решението на КЗК може да се обжалва в 14-дневен срок от засегнати страни като конкуренти на "Булгартабак" на българския пазар, обясниха от комисията. Тъй като става ясно, че част от сделката е и пазарът на разпространение на вестници и списания, вероятно искове може да подадат и разпространителски дружества.

mediapool.bg