Кламер БГ - Бизнес новини: КЗК застана зад Калин Тихолов срещу конкурса за промяна на плана на Царево

КЗК застана зад Калин Тихолов срещу конкурса за промяна на плана на Царево

Бизнес

|
Пон, 02 Юни 2014г. 17:09ч.
КЗК застана зад Калин Тихолов срещу конкурса за промяна на плана на Царево

Комисията за защита на конкурeнцията (КЗК) уважи жалбата на арх. Калин Тихолов срещу конкурса за изменение на общия устройствен план на община Царево и изготвянето на екологична оценка. Освен това Министерството на регионалното развитие трябва да му изплати 850 лв. разноски по делото, реши още КЗК.

Арх. Тихолов е автор на скандалния план на Царево, одобрен без екооценка от съда, заради което ЕК ни заплаши с наказателна процедура, заради застрояването на защитени територии в Странджа. Калин Техолов беше първоначалното предложение на ДПС за министър на инвестицонното проектиране, но заради общественото недоволство кандидатурата му беше бързо оттеглена и заменена с тази на колегата му, с когото делят един кабинет в Университета по архитектура, строителство и геодезия, Иван Данов.

По този начин заради липсата на общ устройствен план продължава застрояването на парче на морската община на базата на подборни устройствени планове (ПУП). Общината издава разрешения за строителство на влезли в сила ПУП-ове, които имат всички необходими документи и становище от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ), казаха от общината пред Mediapol. Оттам уточниха, че в момента се строят нови сгради.

Сагата с общия устройствен план на Царево се точи от години. В края на януари Върховният административен съд утвърди плана на общината, изготвен от колектив начело с арх. Калин Тихолов, въпреки липсата на екологична оценка. Това принуди първо регионалният министър Десислава Терзиева да издаде заповед за спиране на действието на плана, а след това и заповед за изменението му и изготвяне на екооценка. След нея подобна заповед издаде и министърът на околната среда Искра Михайлова. Целта беше да се спре застрояването на природен парк Странджа.

Междувременно сайтът "Биволъ" изнесе данни, че новият общ устройствен план, изработен от колектив, начело с арх. Тихолов, предвижда застроявания в имоти, негова собственост. Сега именно Тихолов има най-голям интерес от бавенето на изменението на плана, коментираха експерти по устройство на територията и природозащитници пред Mediapool. Калин Тихолов отказа коментар с аргумента, че е в лекция.

Регионалното министерство заложило незаконна методика за оценка на офертите

Жалбата срещу конкурса за избор на изпълнител за изработване на проект за изменение на общия устройствен план за цялата територия на община Царево и екологична оценка към него е подадена от "А.С.А." (Архитектурно строителна кооперация), която е еднолична собственост на Калин Тихолов, според Търговския регистър. Той оспорва методиката за оценяване на офертите на кандидатите.

Според КЗК заложената методика за оценка на офертите е незаконосъобразна. Аргументът им е, че за всеки един критерий от трите подпоказателя е предвидена възможност да се получат нула точки. Така се дава възможност за класиране на участник, който е представил непълно техническо предложение – обстоятелство, което би следвало да доведе до отстраняване на офертата, смята КЗК.

Освен това, според КЗК, "възложителят е предвидил една точка да получи предложение, в което участникът е представил график, обхващащ всички набелязани дейности, но без съобразяване с нормативно определената им последователност, а 0.3 точки е оценката за предложение, в което участникът е представил график само за част от набелязаните дейности и не се е съобразил с нормативно определената им последователност".

КЗК намира за незаконосъобразно да подлежат на оценяване предложения, които са разписани в противоречие с нормативните разпоредби. Така одобрената методика създава предпоставки участник с непълна и несъответстваща на нормативните документи техническа оферта, да бъде избран за изпълнител на поръчката, е посочено в съобщението на КЗК.

Регионалното министерство се чуди дали да обжалва

Решението на КЗК може да бъде обжалвано от Министерството на регионалното развитие в 14-дневен срок. От ведомството на министър Терзиева все още не са решили дали ще обжалват.

Ако се съобразят с решението на КЗК, ще трябва да променят методиката за оценка на офертите.

Плановете на министър Терзиева бяха до края на ноември 2015 г. община Царево да има действащ общ устройствен план с екооценка, според публикуваната обява в регистъра за обществените поръчки.

Сега остава заплахата от страна на Брюксел за наказателната процедура срещу страната ни заради неспазване на европейското законодателство.

mediapool.bg