Кламер БГ - Бизнес новини: КЕВР иска от столичното парно план за плащане на газовия му дълг

КЕВР иска от столичното парно план за плащане на газовия му дълг

Бизнес

|
Ср, 21 Септ 2022г. 17:26ч.
КЕВР иска от столичното парно план за плащане на газовия му дълг

Сн. БГНЕС, архив

Поредната проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в "Топлофикация София" "откри", че парното трупа дългове заради драстичното поскъпване на газа и увеличените разходи за вредни емисии. Одитът беше направен, след като през юли държавният доставчик "Булгаргаз" заплаши да спре газа за столичното парно заради просрочени задължени от 328 млн. лева.

Междувременно обаче общината, която е собственик на топлофикационното дружество, и държавата се договориха за частично погасяване на дълговете на парното към "Булгаргаз" и "Българския енергиен холдинг". Заканата за спиране на газа от 1 септември не беше изпълнена.

Обявените сега резултати от проверката на КЕВР в "Топлофикация София" не откриват нарушения в дружеството. Посочва се, че натрупването на дълга към "Булгаргаз" е следствие на "безпрецедентния ръст на цените през изминалия ценови период, както и на някои регулаторни фактори". "Причината дружеството да не може да покрие този дълг са значително нарасналите разходи за закупуване на природен газ и емисии парникови газове, въпреки че през периода са получени по-високи приходи от борсови продажби на електроенергия, включително и постъпления от извънлицензионна дейност (дялово разпределение, постъпления от съдебни вземания, предоставяне на услуги и др.)", съобщават от комисията.

Регулаторът иска от "Топлофикация София" до 30 септември да даде график за погасяване на задълженията към "Булгаргаз" и да информира за "всички действия, които предприема за подобряване на финансовото си състояние".

В същия срок регулаторът очаква да получи точна справка за размера на заплатените просрочени задължения към "Булгаргаз" към 20 август, както и за размера на текущите задължения към държавния газов доставчик. В съобщението се посочва още, че "Топлофикация София" трябва да информира комисията дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия". От столичното парно, което работи на газ, не са заявявали, че смятат да отказват доставки. Преди десетина дни беше съобщено, че дружеството е подписало договор с "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за 2023 г.

Проверката на КЕВР за пореден път показва, че дълговете на столичното парно растат лавинообразно. Към края на юни 2021 г. те са били 711 млн. лева към "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и 86 млн. лева към "Булгаргаз". Една година по-късно дълговете вече достигат съответно 909 млн. лв. с ДДС - по споразумения с БЕХ, и 273 млн.лв. с ДДС - към "Булгаргаз".

Те също би следвало да бъдат отчетени в нарастването на дълга на дружеството, тъй като представляват цедирани, а не погасени задължения.

Проверката показва, че задълженията на парното за газ през разглеждания период са с 440.5 млн. лева повече от заложеното при определянето на цената на парното миналата година, но това се дължи на по-високите разходи на дружеството за закупуване на квоти парникови газове. В миналогодишната цена на парното по това перо са признати 127 млн. лева, и са били похарчени 220.7 млн. лева, заради поскъпването на въглеродните емисии. Освен това дружеството е надхвърлило одобрените му от регулатора разходи за персонал и вместо приетите като икономически обосновани 53.6 млн. лв., за заплати и осигуровки са били платени 78.3 млн. лв.

В доклада на Комисията е направен извод, че за проверявания период 01.07.2021 г.- 30.06.2022 г. "Топлофикация София" не е нарушила издадената ѝ лицензия за дейността "производство на електрическа и топлинна енергия".

mediapool.bg