Кламер БГ - Бизнес новини: Йонийско море криело несметно петролно богатство

Йонийско море криело несметно петролно богатство

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 18:20ч.
Йонийско море криело несметно петролно богатство

Несметно богатство крие дъното на Йонийско море, пишат гръцките вестници в понеделник. В. "Етнос" отбелязва, че такива са оценките, които са стигнали до гръцкото министерство на енергетиката и околната среда, след като норвежката компания PGS, направила изследванията в Йонийско море и южно от о-в Крит, е предала базата данни на ведомството.

Сеизмичните проучвания свидетелствали за наличието на петролни структури на площ от 30 хиляди квадратни километра по дъното на Йонийско море, които

възлизали на поне 600 - 800 млн. барела нефт. Вестникът съпоставя размера на въпросните находища с този на находището Принос край Кавала в Егейско море, където количествата възлизат на 200 млн. барела.

Ако тези предполагаеми оценки от 800 млн. барела се потвърдят, тогава става дума за богатство о 80 млрд. долара.

Вестниците пишат още, че гръцката държава започва кампания за привличане на енергийни гиганти за сондажи и възнамерява да обяви търгове за предоставянето на концесия на 10-15 блока в границите на тези находища. Очаква се петролни консорциуми да започнат тези сондажи в началото на 2015 г.

Норвежката компания е проучвала пет района: първия - северозападно от залива Амвракикос, втория – на морската граница с Албания, третия - югозападно от полуостров Пелопонес на морската граница с Италия, четвъртия - край залива Катаколо и петия - северозападно от о-в Корфу. Изследвани са също и райони южно от о-в Крит.

Данните показвали, че посочените райони в Йонийско море и край о-в Крит били доста сходни с тези в Югоизточна Италия и Албания, от които вече се добивали въглеводороди.

mediapool.bg