Кламер БГ - Бизнес новини: И като шеф на КФН Бойко Атанасов ще лови данъчни измами

И като шеф на КФН Бойко Атанасов ще лови данъчни измами

Бизнес

|
Пон, 17 Юни 2019г. 16:31ч.
И като шеф на КФН Бойко Атанасов ще лови данъчни измами

"Данъчният мени кожата си, но нрава – не".

Така може да се интерпретира обявената в понеделник инициатива на новия председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов да лови данъчни измами и на новата си длъжност. Почти цялата кариера на Атанасов е в данъчната администрация, която оглавяваше в продължение на няколко правителства.

В понеделник КФН и НАП са подписали споразумение за сътрудничество и обмен на информация по електронен път. НАП отговаря за събирането на данъците и осигуровките, докато финансовият надзор контролира застрахователите, пенсионните дружества и играчите на фондовата борса.

Благодарение на договорката в КФН директно ще постъпва информация от приходната агенция за декларираните и внесени данъци, трудови договори, задължения и данни от принудително събиране и др.

В споразумението са включени и някои неприсъщи за КФН дейности като например "провеждане на съвместни проверки на екипи от двете ведомства, когато КФН установи, че за подназдорно лице има индикации за избягване на данъци".

При възстановяване на суми от КФН на поднадзорно лице ще се проверява дали то не е същевременно длъжник към НАП, "за да бъдат предприети стъпки за събиране на дълга от приходната администрация".

Двете институции ще обменят и информация, опит и становища за данъчното третиране на сделки с финансови инструменти.

Споразумението предвижда още механизми за оказване на взаимна експертна помощ, както и възможността за провеждане на съвместни обучения.

Предвиждат се и съвместни разяснителни кампании към потребителите на финансови услуги.

mediapool.bg