Кламер БГ - Бизнес новини: И "Подкрепа" се обяви срещу промените на БСП в Закона за Сметната палата

И "Подкрепа" се обяви срещу промените на БСП в Закона за Сметната палата

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 17:52ч.
И "Подкрепа" се обяви срещу промените на БСП в Закона за Сметната палата

И КТ "Подкрепа" се обяви срещу проекта за промени в Закона за Сметната палата, изготвен от депутатите Йордан Цонев (ДПС), Петър Кънев и Румен Гечев (БСП). От синдиката бе разпространено становище, остро критикуващо законопроекта, който вече бе подложен на критика от експерти и неправителствени организации.

"С този законопроект се предлага реставрация на ретроградния отпаднал модел, именно разширяване състава на членовете на Сметната палата. Това би могло да превърне институцията в неработещ орган с размита колективна отговорност. Този формат вече бе изпробван неуспешно и се видя, че е неефективен и дори вредоносен поради генерирането на вътрешни спорове и противоречия, непочиващи в никакъв случай на професионални аргументи", се казва в становището на "Подкрепа".

"Цели се да се възстанови принципът на партийните квоти, като решенията се вземат според дадената политическа поръчка под натиск на партийните ръководства, а не въз основа на обективни критерии. Мултиплицират се тефтерчетата на Златанов за сметка на независимостта на съществуващия до този момент компактен модел на колективния орган. Рязко се понижават качествените критерии за одиторите, тъй като, както се видя, на никоя власт до тук не са нужни професионалисти, а поръчкови служители. Намаляването на изискването за трудов стаж от 15 на 10 години ще предостави възможност на непрофесионалисти да се застанат начело на институцията и служители с по-нисък професионален опит ще осъществяват дейност, приемлива и удобна за назначилите ги политици", се казва в становището на "Подкрепа".

От "Подкрепа" възразяват и срещу "опасната идея" за отнемане правото на Сметната палата да одитира кметовете, областните управители и др., което става чрез създаването на поделения на териториален принцип. "Така контролът бива снижен на местно ниво, поставен в непосредствена близост до одитираните, което създава възможността да се използва намеса и натиск върху дейността на служителите", отбелязва синдикалната организация.

"Законопроектът за Сметната палата е грубо посегателство срещу нейния професионализъм и независимост. Реакции вече има и в Европейския парламент. Европа не е безразлична към непрозрачните назначения, белязани от силни икономически интереси. Българската практика доказа как на квотния принцип като членове на контролните органи бяха избирани лица не само с недоказани професионални качества, но доказани впоследствие престъпници (някои дори с висящи наказателни производства по време на непоклатимия им мандат)", се отбелязва в позицията.

"Нашата мисия е да защитаваме интереса на трудещите се, беззащитните и унизяваните от политиците и олигархията. Няма да позволим да продължите по този безпардонен начин да потъпквате крехките устои на демокрацията и останалото ни малко човешко достойнство. Безапелационно апелираме да спрете безумния си законопроект и да вложите малко принципност в овладяването на властта", призовава КТ "Подкрепа" в становището си, подписано от президента на организацията Константин Тренчев.

mediapool.bg