Кламер БГ - Бизнес новини: И Греков с планове да изхранваме китайците

И Греков с планове да изхранваме китайците

Бизнес

|
Нед, 11 Май 2014г. 19:41ч.
И Греков с планове да изхранваме китайците

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев направиха първа копка на игрище за пейнтбол и въжени атракционни съоръжения и екопътека, финансирани с 380 хил. лева по Програмата за развитие на селските райони.

Министър Греков направи копката в неделя, часове след завръщането си от Китай, където бе на работно посещение.

"Всеки гражданин на Шанхай ежедневно изяжда по половин килограм листни зеленчукови култури. Разбирате ли какво означава за 24 млн. това?! Аз не говоря, че ние можем да ги изнасяме, но те консумират вече много месо, пият много вино, употребяват млечни продукти, които са им недостатъчни", обясни Греков.

Той коментира, че по време на визитата в Китай е договорено сглобяване на китайски трактори на територията на Вазовските машиностроителни заводи.

Проведени са разговори и за създаване на Аграрен център към Министерството на земеделието и храните в София, който да бъде връзката между организацията на 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай.

Професор Греков подчерта, че конкуренцията за този център е голяма, но България има предимства заради географското си положение, природните и климатични условия.

Той е предложил България да бъде домакин на деветия агрофорум на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

"Срещата на "16-те плюс един" през ноември месец може да се проведе в България, може да бъде финансирана. И вторият въпрос, който поставих пред министерството на земеделието на Китай, бе да се създаде център по земеделие в България, който да бъде връзката между Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа. До септември трябва да стане ясно кого ще предпочетат", каза той.

mediapool.bg