Кламер БГ - Бизнес новини: Италианци инвестират 25 млн. лв. в завод за промишлени газове в Девня

Италианци инвестират 25 млн. лв. в завод за промишлени газове в Девня

Бизнес

|
Четв, 06 Фев 2014г. 18:53ч.
Италианци инвестират 25 млн. лв. в завод за промишлени газове в Девня

Италианската група "СОЛ" ще инвестира 25.5 млн. лв. в завод за промишлени газове в Девня. За инвестиционния си проект те получиха сертификат за първокласен инвеститор - клас "А", съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на нова съвременна инсталация за разделяне на въздуха за производство на газообразен азот, както и на течен криогенен кислород, азот и аргон.

Плановете са заводът да заработи до края на годината, като се предвижда да бъде в експлоатация над 20 години.

След пускането му ще бъдат създадени 10 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Така персоналът на българското подразделение на фирмата ще се увеличи с една трета, е посочено в съобщението.

Заводът за промишлени газове ще бъде хъб, през който ще се изнася продукция за Румъния и Турция, каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Италианската компания "СОЛ" е един от най-големите производители на промишлени и медицински газове в Европа.

Годишният търговски обмен между България и Италия възлиза на около 4 млрд. евро, каза посланикът на Италия у нас Марко Контичели. По думите му у нас има около 1000 италиански фирми, които дават работа на 25 хиляди души. Общите италиански инвестиции в България пък възлизат на около 3 млрд евро.

Близо 2.5 млрд. евро за седем месеца от идването на власт на правителството на Пламен Орешарски са влезли в българската икономика и се усеща съживяване, каза министър Стойнев.

mediapool.bg