Кламер БГ - Бизнес новини: Ипотечните заеми нараснали с 4% през миналата година

Ипотечните заеми нараснали с 4% през миналата година

Бизнес

|
Пон, 13 Ян 2014г. 17:37ч.
Ипотечните заеми нараснали с 4% през миналата година

Около 4% е ръстът на новоотпуснатите ипотечни кредити през 2013 г. Това показва годишният анализ на данните на консултантската компания "Кредит Център", обявен в понеделник.

"Погледнато в статистическите данни, ипотечният пазар изглежда замръзнал през изминалата година. Кредитите остават около 160 000 броя и около 8.8 млрд. лева, като в отделните тримесечия леко се покачват или леко намаляват", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център".

Според него причината за това е, че въпреки раздвижването на пазара на имоти в големите градове и отчетения ръст на сделките, това е било съпроводено с изплащането на предсрочното частично или пълно погасяване на част от изтеглени заеми, което не е позволило общият обем и брой сериозно да се променят.

"Желанието на българина в момента е да има ниска или никаква задлъжнялост и спестени средства на депозит, за да се чувства спокоен и сигурен в тази по-трудна икономическа и политическа среда", коментира Тошев.

Немалко влияние за по-активния пазар на ипотечното кредитиране е оказало и плавното подобряване на условията по заемите. Понижаването на лихвите по ипотеките през цялата година ги направи най-изгодни от началото на ипотечно кредитиране до момента, отчитат от "Кредит Център".

Предвид данните за сериозна задлъжнялост на част от европейските домакинства, картината у нас е много по-оптимистична. От около 3 милиона домакинства у нас, под 150 000 от тях са купили собствено жилище с кредит, като средното задължение е около 55 000 лева. Това показва, че сериозни рискове пред този пазар у нас липсват и по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години, оптимисти са от "Кредит Център".

Тегленето на ипотечен заем в българска валута е другата ясна тенденция за пазара през изтеклата година. Интересът към лева плавно, но устойчиво се покачваше през цялата година. Все повече банки започнаха постепенно да предлагат по-добри условия по левовите си кредити, и в повечето от тях лихвите в лева и евро бяха изравнени. Всичко това караше потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем, посочват от агенцията.

През януари 2013 г. заемите в лева бяха 53% от всички и интересът продължи да се покачва с всеки изминал месец от годината като в края й кредитите в български пари достигнаха около 70% от всички изтеглени ипотеки.

Средният размер за ипотечния заем е 33 165 евро за 2013 г. Най-нисък е бил януари - 30 167 евро. През следващите месеци расте плавно, достигайки най-високата си стойност през май – 35 650 евро. Нивото на този показател се задържа високо и в началото на лятото, като претърпява известен спад през август и септември. С напредването на есента средният размер отново започва да расте, надвишавайки 34 000 евро през октомври. Последният месец декември средният размер се равнява на 33 302 евро.

mediapool.bg