Кламер БГ - Бизнес новини: Индийците щурмуват магазините, за да харчат банкноти от 2000 рупии

Индийците щурмуват магазините, за да харчат банкноти от 2000 рупии

Бизнес

|
Четв, 25 Май 2023г. 10:20ч.
Индийците щурмуват магазините, за да харчат банкноти от 2000 рупии

Сн. ЕПА/БГНЕС

Индийците все по-често купуват всекидневни продукти и дори стоки на луксозни марки, използвайки банкноти от 2000 рупии (24.46 долара), които предстои скоро да излязат от употреба, информира Ройтерс.

Индийската централна банка обяви в края на миналата седмица, че банкнотата с най-голям номинал в страната ще бъде изтеглена от обращение до края на септември.

Институцията не посочи причината за решението си, но то бе обявено на фона на предстоящите регионални и общонационални избори, когато според анализатори използването на банкноти обикновено рязко се увеличава, често в безотчетни сделки.

Очаква се изтеглянето на банкнотата да причини много по-малко смущения, отколкото решението на страната от 2016 г. за една нощ да спре от обращение близо 86 процента от банкнотите.

От уикенда насам индийците се надпреварват да харчат в магазините банкнотите от 2000 рупии, за да избегнат необходимостта да се редят на опашки пред банките, за да ги обменят, или да привлекат вниманието на данъчните служби, депозирайки големи суми, отбелязва Ройтерс.

Повечето магазини същевременно с готовност приемат банкнотите, възползвайки се от възможността да увеличат продажбите си, посочиха търговци.

За разлика от 2016 г., когато клиентите се устремиха към банките, за да обменят загубилите стойност банкноти, сега повечето в банкови клонове в Мумбай и Делхи е спокойно, с малко чакащи на опашка.

Най-големи тълпи са наблюдавани пред "Държавната банка на Индия" (State Bank of India), най-голямата в страна, която предпочете да не изисква никакви документи при обмена на пари.

Допустимият лимит за обмен е 20 000 рупии в една трансакция.

mediapool.bg