Кламер БГ - Бизнес новини: Инвестиционни гиганти придобиха мажоритарен дял в гръцката Юробанк

Инвестиционни гиганти придобиха мажоритарен дял в гръцката Юробанк

Бизнес

|
Ср, 21 Май 2014г. 18:30ч.
Инвестиционни гиганти придобиха мажоритарен дял в гръцката Юробанк

Гръцката Юробанк, собственик на 100% от българската Пощенска банка, има нови мажоритарни собственици, след като извърши успешно операция по увеличение на капитала.

В сряда главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова коментира новината с думите, че част от новите възможности пред Пощенска са стабилността в дългосрочен план, отличните перспективи за развитие, достъпът до международно ноу-хау и финансовите решения на световно ниво.

Тя оцени като изключително положителен знак за Пощенска банка сделката, с която финансовата група, към която принадлежи, увеличи своя капитал с 2.864 милиарда евро след успешното емитиране на нови акции на борсата в Атина през миналата седмица.

След финализирането на трансакцията Юробанк Ергасиас стана първата гръцка банка с най-висок дял на частна собственост в сектора – 65%, като мажоритарният пакет акции е контролиран от едни от най-големите инвестиционни фондове от САЩ, Канада и Азия – Fairfax, WLR, Mackenzie Capital, Fidelity и Brookfield.

"Освен че са едни от най-големите в света, тези ключови инвеститори са фондове с дългосрочна инвестиционна цел. Това означава, че те са тук, за да останат, да развиват бизнеса на Юробанк в региона и да максимизират ползите за нашите клиенти, служители и акционери“, допълни Петя Димитрова.

По думите й влизането на американските и канадски инвеститори в съвета на директорите на водеща банка в региона се случва за първи път и "ще донесе ценен опит, допълвайки и надграждайки усилията на досегашния мениджмънт, с който новите инвеститори ще работят заедно".

Пощенска банка, чието официално име е Юробанк България АД, е член на Юробанк груп, която от своя страна има общи активи от 80.1 млрд. евро (към 30.09.2013 г.), 20 000 служители и мрежа от над 1 100 клона в Гърция и 7 други държави.

Юробанк Груп има позиции в банкирането на дребно и корпоративното банкиране в България, Румъния и Сърбия, предлага услуги за управление на активи в Кипър, Люксембург и присъства също в Лондон и Украйна.

mediapool.bg