Кламер БГ - Бизнес новини: Има три чисто нови инвестиционни предложения в туризма за над 650 млн. евро

Има три чисто нови инвестиционни предложения в туризма за над 650 млн. евро

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 15:38ч.
Има три чисто нови инвестиционни предложения в туризма за над 650 млн. евро

Министерството на икономиката и енергетиката преговаря по предложения за три инвестиционни туристически проекта в България на стойност над 650 млн. евро, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в четвъртък.

Става въпрос за три чисто нови инвестиционни предложения, а не за вече дискутирането намерения за строежи на туристически съоръжения в курортите Банско, Паничище, Добринище или на концесионера на ски съоръженията на Витоша, допълни ресорният заместник-министър по туризма Бранимир Ботев. Нито той, нито Стойнев обаче дадоха подробности за предлаганите от потенциалните инвеститори проекти.

"Трябва да има по-голяма гъвкавост и тези проекти да се реализират. Да, трябва да обичаме нашите планини, трябва да ги уважаваме, но в Австрия, Швейцария, Италия с толкова много съоръжения не означава, че те не обичат своята природа. Не е нормално една столица на държава от ЕС да има такова богатство като Витоша и ние да не можем пълноценно да се възползваме от тази природна даденост”, заяви обтекаемо министърът.

Той посочи, че се подготвя нова стратегия за развитие на туризма, която ще е поредната за бранша през последните няколко години. Според него отрасълът може да осигурява повече от сегашните 13.6 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за януари-октомври 2013 г. са 2.840 млрд. евро, което е около 5% повече спрямо същия период на 2012 г., обяви министърът. Ръстът на туристи пък бил 5.6 процента.

Той прогнозира, че през 2014 г. ръстът на приходите от туризъм ще е с 2 процента повече от миналогодишния, посетителите ще са с 4 на сто повече, а легловата база ще бъде по-заета с 3 на сто.

Бюджетът за туризъм за 2014 г. е шест пъти по-голям от миналогодишния с предвидените от хазната 24 млн. лв.и осигурено финансиране по две оперативни програми, допълни Бранимир Ботев.

mediapool.bg