Кламер БГ - Бизнес новини: Има риск от окончателно спиране на парите по програма "Околна среда"

Има риск от окончателно спиране на парите по програма "Околна среда"

Бизнес

|
Нед, 30 Март 2014г. 16:27ч.
Има риск от окончателно спиране на парите по програма "Околна среда"

Ако до края на май Европейската комисия (ЕК) не започне да възстановява плащанията по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС), съществува риск от окончателно спиране на програмата, заявиха в неделя от ГЕРБ на извънредна пресконференция.

Депутатът от партията и водач на евролистата Томислав Дончев, който в предишното правителство отговаряше за еврофондовете, посочи, че с решение на ЕК плащанията по ОПОС са прекратени през ноември миналата година, а правителството си бе поставило срок до края на март тези година плащания да бъдат подновени.

По думите на Дончев този срок изтича, а плащанията не са подновени. Според Дончев "най-мрачният риск" е невъзможността да се излезе от процедурата по прекратяване на плащанията и в края на май програмата окончателно да бъде спряна.

Като изход от създалата се ситуация Томислав Дончев предложи "плоска финансова корекция", т.е. да се преговаря с ЕК да се постигне споразумение за корекция на ниво оперативна програма, която да бъде за сметка на правителството.

До момента вече над 1.5 милиарда лева са платени от националния бюджет по програмата, които не са възстановени от ЕК, посочи Дончев.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова предупреди, че ако през май плащанията по ОПОС бъдат окончателно спрени, то най-рано през пролетта на 2015 г. има шанс средствата да бъдат отблокирани. Тя припомни, че проектите по "Околна среда" се реализират в над 50 града, което по думите й може да остави много населени места с разкопани улици и изкопи, ако средствата не бъдат възстановени, тъй като общините няма да могат да се разплатят с бизнеса.

Колежката от групата на ГЕРБ в парламента Ивелина Василева призова да се формулира ясна и координирана национална позиция, с която всички институции, имащи отношение към ситуацията - МОСВ, Министерството на финансите, одитната агенция и вицепремиерът, отговорен за еврофондовете, да се явят на разговори с ЕК. В тази връзка тя съобщи, че в момента в Министерството на околната среда и водите се извършва "масова чистка" на експертен персонал - само през последната седмица според нея 50 души с дългогодишен опит са били освободени от работа без предизвестие.

mediapool.bg