Кламер БГ - Бизнес новини: Илон Мъск смята да направи платено ползването на социалната мрежа X

Илон Мъск смята да направи платено ползването на социалната мрежа X

Бизнес

|
Вт, 19 Септ 2023г. 14:24ч.
Илон Мъск смята да направи платено ползването на социалната мрежа X

Платеното ползване на X е единственият начин, който аз мога да измисля, за да се боря с голямата армия от роботи, заяви Илон Мъск пред премиера на Израел. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск заяви, че ще започне да събира такси за използване на социалната си медия, известна преди като Twitter.

Милиардерът, който преименува платформата на X, разкри по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че компанията ще въведе "малко месечно плащане", за да се бори с "огромните армии от ботове".

Мъск отдавна се оплаква от наличието на фалшиви акаунти в платформата и се опита да използва този аргумент при сделката за закупуването ѝ миналата година.

Собственикът на Х не изложи повече подробности за новата такса, като например цена или дали тя ще включва допълнителни функции.

Платформата вече предлага премиум абонамент на стойност 8 долара на месец, който дава на потребителите маркер за за потвърждение на идентичността на профила, позволява им да пишат по-дълги публикации и да редактират съществуващи, както и дава приоритет на профила им в резултатите от търсенето.

По време на разговора с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, собственикът на Tesla и SpaceX се опита да отговори на критиките относно управлението на платформата.

Откакто купи Twitter за 44 млрд. долара, самоопределилият се като "абсолютист на свободата на словото" Илон Мъск е обвиняван, че позволява процъфтяването на дезинформацията, расизма, мизогинията и антисемитизма, припомня Sky news.

Мъск настоява, че е против "омразата"

Бенямин Нетаняху и Илон Мъск обсъдиха въпроса за онлайн антисемитизма. Двамата говориха и за действията, които X би могла да предприеме, за да попречи на използването на роботи или на армии от роботи, които да възпроизвеждат и раздуват този антисемитизъм онлайн, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В този контекст Мъск заяви, че неговата социална мрежа се ориентира към едно малко месечно плащане за използването й.

"Това е единственият начин, който аз мога да измисля, за да се боря с голямата армия от роботи", добави Мъск, отчитайки цената на роботите, за които той говори. "И после вие трябва да разполагате с нов метод на плащане всеки път, когато имате нов бот", допълни той.

Мъск, който заплаши да съди групи като Лигата срещу поругаването и Центъра за противодействие на дигиталната омраза заради критиките към начина, по който той управлява X, заяви пред Нетаняху, че е "против атаките срещу която и да е група".

Позовавайки се на амбицията си да колонизира Марс, той заяви, че човечеството никога няма да се превърне в "космическа цивилизация", ако се позволи на "борбите" и "омразата" да процъфтяват.

Откакто купи социалната мрежа, Мъск смени името й по-рано през настоящата година. Междувременно уволни и хиляди служители в компанията, въведе платена опция за ползвателите на мрежата, премахна модерирането на съдържанието и възстанови забранени в миналото акаунти, като този на бившия президент Доналд Тръмп и Андрю Тейт.

Миналия месец платформата беше разкритикувана, че й бяха нужни няколко дни да премахне публикации, които насърчават отричането на Холокоста, макар Музеят Аушвиц многократно да е обръщал внимание на това.

През юли Мъск призна, че социалната мрежа е изгубила около половината от приходите си от реклама. Роботите - акаунти, управлявани от компютърни програми вместо от хора - са чести в Х и могат да се използват за изкуствено раздуване на политически послания или за подклаждане на омраза на расова основа.

Освен това Мъск е в конфликт с Лигата срещу поругаването- еврейска организация, базирана в САЩ. Мъск твърди, че тя е отправила необосновани обвинения в антисемитизъм срещу неговата социална мрежа и е навредила на постъпленията от рекламодатели. Той заплаши да я съди за милиарди долари.

Мъск използва излъчваната на живо среща с г-н Нетаняху, за да се похвали, че X вече има 550 милиона "месечни потребители", които генерират между 100 и 200 милиона публикации на ден.

Х остана популярна въпреки засилената конкуренция от страна на по-малки платформи като Bluesky и Mastodon, както и на ехидно сходното приложение Threads от Meta.

Мъск се фокусира основно върху монетизирането на потребителската база на X, като разходите на рекламодателите намаляха поради опасения, свързани с политиките му за модериране.

Дългосрочният му план е да превърне мрежата X в "приложение за всичко", което може да обслужва видеоразговори и дори плащания, очевидно по модела на китайското WeChat.

Разговорът на Мъск с Нетаняху се състоя по време на посещението на израелския политик в Калифорния.

По-рано Мъск се срещна с друг световен лидер, турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк.

mediapool.bg