Кламер БГ - Бизнес новини: Икономическият министър опроверга Делян Добрев за единия милиард от "Нефтохим"

Икономическият министър опроверга Делян Добрев за единия милиард от "Нефтохим"

Бизнес

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 17:20ч.
Икономическият министър опроверга Делян Добрев за единия милиард от "Нефтохим"

Излишната нотификация е лишила потребителите от помощ за горивата от 600 млн. лв., сн. БГНЕС

Икономическият министър Богдан Богданов коригира съществено надолу сметките на депутата Делян Добрев от ГЕРБ, че заради немарливостта на две правителства 1 млрд. лв. не са влезли в държавата от разликата между цените на руския суров петрол "Уралс" и европейския сорт "Брент". Това трябваше да стане по силата на приет в началото на февруари закон, за който обаче бе записано, че трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Макар че от Брюксел казват, че нотификация не е необходима, становището се чака, а междувременно пропадат опитите да се промени законът и такова изискване да няма.

Според Богданов, макар въпросните вноски, с които трябва да се компенсират транспортните разходи на хората заради скъпите горива, да не са дължими, ведомството прави совите изчисления и до края на октомври сумата, която "Нефтохим" трябваше да е внесла, ако законът беше влязъл в сила, би била около 600 млн. лв., а не 1 млрд. лв.

По думите на министъра тези пари няма начин да бъдат събрани със задна дата и дори ГЕРБ и ДПС не са подкрепили внесено такова предложение. С увеличаването на деля на неруски петрол в преработваната от рафинерията суровина приходите от своеобразната вноска ще намаляват.

Според последният вариант за отпадане на дерогацията това трябва да стане в две стъпки – от 1 януари 2024 г. да се спре износът на нефтопродукти, произведени от руски петрол, а от 1 март 2024 г. - и вносът на сорта "Уралс". Така реално, дори и законът да влезе бързо в сила, приходите от мярката ще ги има около три месеца. И те ще намаляват прогресивно, при положение че до края на тази година делят на неруския петрол трябва да стигне 50 процента, а месец по-късно да падне на 25 процента, за да стигне нула до 1 март 2024 г.

При това положение средствата ще са много по-малко, отколкото при сто процента руска суровина. Богданов каза, че няма никаква представа как ГЕРБ са стигнали до постоянно цитираните от Делян Добрев 73 стотинки на литър гориво компенсации за гражданите.

Обмисляната схема за компенсации на физическите лица за горивата е като схемата за намаляването на цената на бензин и дизел при купуването им и възстановяване на разликата от 25 стотинки на дистрибуторите от бюджета. Този път обаче облекчението ще важи не само за български граждани, както беше преди месеци.

Каква ще е бъдещата сума за компенсации ще зависи от месечните приходи от "Лукойл" и не може да се каже какъв ще е размерът й и с каква честото ще се променя, стана ясно от думите на Богданов.

Той коментира пред журналисти още, че правителството е за предсрочно отпадане на дерогацията за вноса на суров руски петрол и има готовност това да стане в съкратени срокове, но не иска "Нефтохим" да се превърне във втора "Плама" – плевенската нефтена рафинерия, която изпадна в несъстоятелност и в сички опити д асе намери инвеститор за запазването й се провалиха.

Богданов информира, че вече правителството е сформирало екип от експерти, които имат опит в експлоатацията на съоръжения за преработка и съхранение на петрол, защото само назначаването на особен управител в "Нефтохим" няма да помогне на държавата за запазването на дейността на предприятието.

Ведомството вече имало анализ за освобождаването на мощностите му от зависимостта от единствен доставчик на руски петрол, проучени са пазарите и възможностите за доставки на алтернативни суровини и правителството има готовност за ускорено съкращаване на руските доставки.

mediapool.bg