Кламер БГ - Бизнес новини: Изчезнали милиони и документи: Обсъждат се частни дела заради цесия на ДКК

Изчезнали милиони и документи: Обсъждат се частни дела заради цесия на ДКК

Бизнес

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 17:15ч.
Изчезнали милиони и документи: Обсъждат се частни дела заради цесия на ДКК

Богданов обяви, че ще продължат д ас етърсят начини за защита на държавия интерес, сн. БГНЕС

Министерството на икономиката и индустрията още преди месеци е дало на ДАНС и прокуратурата случая с подписан от предишно ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) договор за закупуване на дълг на свързана с фалиралата Корпоративна търговска банка цесия, по който са платени милиони, но се оказва, че сделката е станала на базата на предходен нищожен договор, а всички документи по нея са изчезнали и по тях няма и никаква следа.

Обсъжда се и завеждането на частни дела срещу замесените в очевидната схема физически и юридически лица, но ведомството анализира дали това няма да доведе само до допълнителни съдебни разходи, защото част от замесените фирми са или закрити или са в процедури по несъстоятелност, коментира на пресконференция в петък министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Парите обаче ги няма и надали има шанс да бъдат възстановени.

Цялата неразбория, ощетила ДКК, става ясна покрай заведено дело от нея срещу дружеството "Кемира", което беше собственик на оръжейния завод "Дунарит", и държавната компания купи негов дълг от друга фирма – "Малаз", с цел да влезе като акционер в русенското предприятие, което на свой ред имаше заем от КТБ по схемата дълг срещу собственост, но не успя. Става въпрос за общо задължение от 97 млн. лв., купено от ДКК от "Малаз", включващо борча не само на "Кемира", а и на други дружества.

Сделката се сключва за няколко дни в началото на януари 2018 г., като всички документи по нея с днешна дата липсват и няма следа да са завеждани в ДКК. Тогавашният икономвически министър от квотата на "Обединените патриоти", на свързван с ДПС – Емил Караниколов, само в рамките на по-малко от един ден разрешава на тогавашния шеф на ДКК Ясен Спасов да подпише договора с "Малаз" за дълга на "Кемира" – т.нар. цесия. Уверенията на Спасов са, че ДКК разполага с всички документи, удостоверяващи купувания дълг и ще бъдат представени във ведомството. Това не става, но сделката е сключена още на 15 януари 2018 г. и дни по-късно и в началото на февруари ДКК прави две плащания към "Малаз" за общо 24.352 млн. лв.

Още по темата

ДКК изгуби дело за 75 млн. лв. покрай схемите с КТБ

16 ноември 2023 16:25

След което почва да си търси парите от цесията по съдебен ред от "Кемира", но се оказва, че договорът за купените от "Малаз" негови вземания не е юридически издържан. Документът не е подписан от страна на представител на "Малаз" и съдът го отхвърля като основание за претендираните от ДКК 79 млн. лв. Отделно ДКК е осъдена да плати 750 хил. лв. държавни такси за делото. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок, но ведомството се чуди дали има смисъл, защото може това да не промени нищо, но съдебните разноски да набъбнат на 1.5 млн. лв.

Министерството на икономиката и индустрията вече е изискало от ДКК всички документи за цесията, но те се оказали изчезнали, а всички служители си спомнят само отделни неща и папки, разказа пред журналисти Богданов. Извършената проверка от ДАНС също ударила на камък, днес ведомството отново ще сезира прокуратурата за казуса. С него се занимават и правните екипи на министерството, доклад на Агенцията "Държавна финансова инспекция" също има доклад за извършени нарушения от ДКК по случая. От думите на Богданов обаче става ясно, че единственият начин за развръзка е дело на прокуратурата, която извършва разследване, но все още няма обвинения.

Така към момента равносметката е платени от ДКК 24. 352 млн. лв. на "Малаз" и заведени в активите на държавната компания 97 млн. лв. вземания, която обаче няма правно основание да претендира.

"Трябва да се проследи през кого са минали парите и до кого са стигнали и къде са отишли", каза Богданов, подозирайки явно схема, след като неведнъж повтори, че не е сериозно и адекватно сделка за толкова пари да се разрешава на базата на доклад от една страница и без никакви предоставени документи от бившото ръководство на ДКК.

Той посочи още, че платените средства по цесията са от кредит на консолидационната компания, взет от Българската банка за развитие, по който се плащат в момента лихви и дружеството търпи щета от цялата операция.

Богданов коментира, че заради такива импулсивни решение на управляващите от последния кабинет на ГЕРБ и раздаване авансово на пари без обществени поръчка може да се окаже, че ДКК търпи щети за 700 млн. лв., като в сумата влизат и дадените и изхарчени по съмнителен начин над 600 млн. лв. за ремонт на държавни и общински язовири. Той информира, че за част от тях са открити дефекти при реконструкцията и сега се налага ремонт на ремонта, за което му били поискани допълнително пари. Богданов обаче каза, ч(е няма да разреши изразходването на допълнителни средства и ще се търси ремонтът на ремонта да стане за сметка на гаранциите по договор от изпълнителите им.

mediapool.bg