Кламер БГ - Бизнес новини: Износът ни за Китай нараснал с една пета в последните месеци

Износът ни за Китай нараснал с една пета в последните месеци

Бизнес

|
Нед, 08 Юни 2014г. 13:59ч.
Износът ни за Китай нараснал с една пета в последните месеци

"Българския износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е в китайския град Нинбо за участие в Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В рамките на проявата се провежда и изложение на стоки от ЦИЕ като към българския щанд има засилен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Ведомството не посочва сравнителни данни и период на ръста, но Китай се превърна в любима дестинация на българските министри още при управлението на ГЕРБ като традицията продължиха и сегашните управляващи, чиито представители редовно посещават Китай.

От икономическото министерство съобщават още, че китайската страна избрала Драгомир Стойнев да представлява 16-те страни от Централна и Източна Европа на срещата с вицепремиер на Китай г-н Ян Дзиечъ, в рамките на провеждащата се Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество.

"Активно ще си сътрудничим с Китай в сферите от взаимен интерес. Ще насочим усилията си за увеличаване на стокообмена и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа”, акцентирал Стойнев в изказването си.

"За нас най-важния резултат от интензифициране на икономическите взаимоотношения между страните ще се изрази в ръст на китайските инвестиции в страните от ЦИЕ, както и по-осезаемо присъствие на китайски компании в индустриални и икономически зони”, подчертал Стойнев.

От името на 16-те страни от Централна и Източна Европа той обявил като приоритет и увеличаване на туристопотока от Китай. По неговите думи страните от ЦИЕ ще обменят опит с китайските си колеги и в сферата на образованието, науката и културата.

По време на срещата вицепремиерът Ян подчертал, че Китай ще изнася, но същевременно и ще внася повече стоки от страните от Централна и Източна Европа. Той обещал китайската страна да продължи да насърчава местните компании да участват в инфраструктурни проекти в европейските страни и да предоставят финансиране по тях. Според него възможностите за увеличаване на инвестициите и туристопотока между България и Китай са отлични.

mediapool.bg