Кламер БГ - Бизнес новини: Измамите с ДДС и контрабандата "изяждат" 4 млрд. лв. годишно от бюджета

Измамите с ДДС и контрабандата "изяждат" 4 млрд. лв. годишно от бюджета

Бизнес

|
Четв, 20 Март 2014г. 12:13ч.
Измамите с ДДС и контрабандата "изяждат" 4 млрд. лв. годишно от бюджета

Загубите за бюджета от измами с ДДС и контрабандата на акцизни стоки – цигари, алкохол и горива - достигат 4 милиарда лева годишно. Това съобщи проф. Митко Димитров, директор на Института по икономически изследвания на БАН, който организира дискусия по проблема.

Загубите от измами с ДДС са над 2 млрд. лв., а като се прибавят и нъсъбраните приходи от акцизи, достигат 4 милиарда лева на година, каза проф. Димитров. По думите му рязкото увеличаване на измамите се наблюдава с настъпването на кризата, като 60% от бизнеса посочва, че източва ДДС чрез фиктивни фирми.

Несъбраните данъци възлизат на повече 12.4 млрд. лв. за периода 2008-2012 г., показва анализ на Българската стопанска камара (БСК), представен от изпълнителния председател Божидар Данев. Според него ръстът на сивата икономика е свързан преди всичко с неразумна данъчно-осигурителна политика и невъзможност на данъчните да се справят със събираемостта на приходите.

За да компенсира намалелите данъчни приходи, държавата увеличава косвеното облагане, каза Данов. Той посочи, че самата държава дава лош пример, като не внася осигуровките, за които е задължена по закон. Според Данев е необходимо държавата да предприеме законодателни и организационни мерки, като БСК официално настоя за въвеждане на обратното начисляване на ДДС и за захарта.

Стратегия срещу данъчните измами

Финансовото министерство разработва стратегия срещу данъчните измами съвместно с други контролни органи, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. По думите й целта е да се набележат най-ефективните мерки за противодействие на незаконните практики. Предвижда се мерките да бъдат разработени по видове данъци и данъчно задължени лица, като ще обхване както републиканските, така и местните данъци.

Установено е, че при различните категории данъчно задължени лица, данъчните измами се реализират по различен начин. Като пример Петкова даде големите мултинационални компании и малките предприятия.

Според зам.-финансовия министър измами има и с плащането на местни данъци и такси. "При промените в закона миналата година получихме интересна информация. Поискахме от столичния КАТ данни за регистрирани автомобили, също и от общината. 40% от регистрираните в КАТ автомобили не бяха с платени данъци. Има и много недекларирани сгради пред общината", каза Петкова.

Обикновено сградите не се въвеждат в експлоатация, за да не се плащат данъци. Това се прави, когато апартаментите не са продадени, ако сградата е жилищна, или ако няма наематели, ако е офис сграда.

Обратното начисляване на ДДС

Отскоро с цел превенция на измамите действа обратното начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури, припомни Петкова. Според нея това е много ефективен механизъм, но европейското законодателство не позволява той да бъде въведен за по-широк кръг стоки. "Механизмът ще се прилага до края на 2015 г. и след анализ може да бъде продължен до 2018 г.", допълни Петкова.

По думите й механизмът за обратно начисляване на ДДС спира данъчните измами при доставките на зърнени и технически култури. За да не се прехвърлят обаче измамите към преработвателите, са предприети и други мерки от НАП като идентифициране на лицата, които ще ползват обратното начисляване на ДДС, контрол върху дейността им, обмен на информация с фонд "Земеделие" за засетите площи с култури и произведената продукция.

Преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи в Пловдив, че се предвижда обратното начисляване на ДДС да бъде въведено и за други сектори, без да назове кои. БСК иска това да стане и за захарта, но Петкова не обяви дали се предвижда такава мярка.

На лов на плодове и зеленчуци за подарък

Друга мярка, която е предприело правителството срещу контрабандата, е наблюдение при движение на стоки с висок фискален риск, които често се използват в схеми за данъчни измами като плодове и зеленчуци, месо, захар, мляко и др., каза Петкова

Фискалният контрол се извършва на територията на цялата страна от приходната агенция. Спецекипите, които бяха създадени в началото на годината, могат да спират камиони над 3 тона, да ги проверяват какви стоки превозват и да изискат документите за това. На превозното средство могат да се поставят пломби с GPS до мястото на доставяне на стоката.

Петкова припомни, че от лятото до края на миналата година данъчните, Агенцията по храните и МВР са направили над 25 хил. проверки на граничните пунктове - основно с Гърция, и на зеленчуковите борси и тържища. Проверявани са доставките на плодове и зеленчуци.

"Бяха установени много нарушения – цели камиони внасяха зеленчуците като "подарък" или на занижени стойности. Тази мярка беше предприета и за защита на българските производители", каза зам.-министърът на финансите.

Други превантивни мерки срещу контрабандата са наблюдение на лицата в реално време, за да се идентифицират търговците, които могат да бъдат въведени в схеми на данъчни измами. Голяма част от тях невинаги знаят, че техният предходен доставчик е организирал схема за данъчна измама.

Агенция "Митници" е съсредоточила усилията си по границата заради контрабандата на акцизни стоки – цигари и алкохол.

Има формула, по която да се изчисли рискът длъжностно лице да извърши измама, каза Елеонора Николова от Центъра за противодействие на корупцията към правителството (БОРКОР).

mediapool.bg