Кламер БГ - Бизнес новини: Ивайло Калфин: Ако искаме ръста от 1.7%, дългът трябва да скочи до 26% от БВП

Ивайло Калфин: Ако искаме ръста от 1.7%, дългът трябва да скочи до 26% от БВП

Бизнес

|
Ср, 05 Март 2014г. 14:35ч.
Ивайло Калфин: Ако искаме ръста от 1.7%, дългът трябва да скочи до 26% от БВП

Ако България иска да стигне заложения икономически ръст от 1.7% при планиран дефицит от 2% и при сегашните условия на трудно движеща се икономика и свито потребление, тя ще трябва да увеличи външния дълг до 26% от БВП през следващата година, след като е бил 18% през 2012. Това прогнозира в сряда евродепутатът Ивайло Калфин, член на националната гражданска инициатива АБВ, която е проект на президента Георги Първанов.

Според Калфин обаче България ще има полза от увеличаване на външния си дълг, само ако средствата отиват за развитие и преструктуриране на икономиката. Средствата от заема трябва да бъдат изразходвани основно за инвестиции за преструктуриране на икономиката, казва той.

Ако обаче те бъдат разпределени за минимални социални доплащания, това няма да има дългосрочен ефект и няма да доведе до подобряване на покупателната способност на българина, вследствие на което развитието на страната ни ще се забави допълнително, смята Калфин.

Според него в България трябва да бъде проведен широк дебат как трябва да бъде преструктурирана нейната икономика, която в момента разчита на евтина работна ръка и износ на суровини, вместо на продукти с висока добавена стойност. Калфин се надява от АБВ да инициират този дебат.

mediapool.bg